Адвокатите спират работа?!

0
Юристите настояват за промени в Закона за адвокатурата и повече права
Юристите настояват за промени в Закона за адвокатурата и повече права Видео: Нова телевизия

Адвокатите от Благоевградска област излизат на протест. Юристите настояват за промени в Закона за адвокатурата и повече права, информира Нова телевизия.

Според адвокатите от Благоевградско, които са подкрепени и от юристи от цяла България, в момента няма ясни права за упражняване на професията.

Така успуги, които би трябвало да се извършват само от адвокат, се изпълняват от хора без юридическо образование. От това страдат обикновените хора, които не получават адекватна правна помощ.

Затова адвокатите предприемат ефективни стачни действия като спират да влизат на дела като служебни защитници. Ако не бъдат чути, спират участието си и в заседания по наказателни дела.

Мария Георгиева е адвокат повече от 15 години. Гледа едни от най-тежките дела-наказателните. Тя е сред общо 400-те юристи в Благоевград, които настояват за промени в закона за адвокатурата.

„В сегашния закон за адвокатурата не са уредени дейностите, който един адвокат и само адвокат следва да  изпълнява. Всичко това рефлектира най-вече върху законни права и свободи на гражданите, не толкова върху нашите професионални действия, колкото върху последствията върху самите граждани”, обясни адвокат Мария Георгиева.

Георгиева и колегите й настояват да им бъдат делегирани повече права. Като задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове.

„Например изповядани сделки с недвижими имоти, неща, които ние не можем да върнем. Например идват клиенти при нас, които по някакъв начин са засегнати правата им, на които са засегнати интереси и то огромни интереси, не можем да върнем сделката, не можем да я изтрием с гума, разбирате ли, единственият вариант е завеждане на едно дело. Ако има участие на един адвокат в такъв вид сделки, дори в недвижими имоти, прехвърляне на юридически лица, участието на адвоката гарантира правата на тези граждани”, обясни още Мария Георгиева.

Според адвокат Георгиева е недопустимо кметовете на села или чиновници да заверяват документи или изповядват сделки без адвокатско присъствие.

„Изготвянето на всички тези документи да бъде скрепено с участието на адвокат, а в момента, към настоящия момент ние нямаме право да имаме достъп до базата данни в националния регистър, какъвто има например нотариус”, добави още адвокат Мария Георгиева.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари