Грузинският президент наложи вето на спорния закон за чуждите агенти

0
Този закон е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция, заяви Саломе Зурабишвили
Този закон е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция, заяви Саломе Зурабишвили Снимка: Salome Zurabishvili / Facebook

Този закон е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция, заяви Саломе Зурабишвили

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили съобщи, че е наложила вето на спорния закон за "чуждестранното влияние", предизвикал масови протести в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Днес налагам вето (...) на закон, който е руски по своята същност и противоречи на нашата конституция", заяви Зурабишвили, след като приетият тази седмица от парламента текст беше осъден от противниците му като целящ да отклони Грузия от пътя ѝ към Европа и да я насочи към Русия.

Така наречения "руски закон", чиито противници протестират срещу приемането му от седмици, изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "прокарващи интересите на чуждестранна сила". Критиците на законопроекта твърдят, че той е много сходен със законодателството, използвано от Кремъл за заглушаване на опоненти, и че ще попречи на стремежа на Грузия да се присъедини към ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Президентката Саломе Зурабишвили, която влиза във все по-остра конфронтация с управляващата партия в Грузия, изтъкна днес, че законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", и добави, че той "трябва да бъде отменен".

Управляващата партия "Грузинска мечта" разполага с достатъчно мнозинство, за да отхвърли ветото на Зурабишвили, и се очаква през следващите дни да го направи. Грузинското правителство твърди, че законът има за цел да насърчи прозрачността и да ограничи вредното, според него, чуждестранно влияние в страната с население от 3,7 милиона души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Аз
    Щях да пиша, но всичко е записано преди мен.
  • 4
    2
    я да видим
    В кои страни има закон за чуждите агенти и от кога: -САЩ -подобни дейности се регулират от Закона за регистрация на чуждестранни агенти (FARA). Той е приет през 1938 г. в отговор на пропагандата, водена от Германия в навечерието на ВСВ. След редица промени документът се превърна в инструмент за борба с лобирането на чужди политически интереси. -Русия - Пpиe зaĸoн зa чyждecтpaнни aгeнти пpeз 2012 г., ĸoйтo дaдe нa влacтитe пpaвoмoщия дa oпpeдeлят нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции и гpyпи зa пpaвaтa нa чoвeĸa ĸaтo чyждecтpaнни aгeнти. -Австралия -От 2018 г. Австралия има Рамков закон за прозрачност на чуждестранното влияние. -Великобритания- На 20 декември 2023 г. в Обединеното кралство влезе в сила актуализираният Закон за националната сигурност, приет през юли същата година. -Израел- През юли 2016 г. беше приет Закон за прозрачност на финансирането на НПО. Така че, ако една организация получава повече от половината от финансирането си от чуждестранни източници, тогава се изисква да посочи своите чуждестранни спонсори. -Китай- От януари 2017 г. Китай има закон, регулиращ дейността на чуждестранни НПО. -Франция -На 27 март 2024 г. Националното събрание (долната камара на френския парламент) одобри законопроект за предотвратяване на чужда намеса. -Сега Грузия прие такъв закон, за което моментално беше заплашена със санкции от САЩ и EС. Първият чужд агент в Грузия след преодоляването на ветото на президента и влизането в сила на закона ще бъде самият президент на Грузия Саломе Зурабишвили. През 2023 г. френската гражданка Зурабишвили е получила грантове и плащания от американски, френски и турски неправителствени организации в размер на 2,3 милиона евро, както и грантове от Европейската комисия в размер на 450 000 евро, освен това е спечелила още 200 000 долара за лекции чрез видеоконференция, които по някаква причина е забравила да включи във френската си данъчна декларация.
  • 6
    1
    русенец
    Не разбирам какво му е спорното, законът е точно копие на подобен закон, който е в сила от преди 90 години в САЩ и още е действащ. Подобни закони има и в страните от ЕС, както и във всяка нормална страна, която иска да държи под око НПО-та, издържани от организации в чужбина. Ако и ние имахме такъв закон нито Тиквата щеше да е на власт, нито Доган, нито ППДП.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари