САЩ обявят нова военна помощ от 275 милиона долара за Украйна

1
Киев се опитва да удържи на настъплението на руски войски в Харковска област
Киев се опитва да удържи на настъплението на руски войски в Харковска област Снимка: Facebook

Киев се опитва да удържи на настъплението на руски войски в Харковска област

Очаква се утре САЩ да обявят военна помощ за Украйна на стойност 275 милиона щатски долара в момент, когато Киев се опитва да удържи на настъплението на руски войски в Харковска област, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

Това ще бъде четвъртият пакет военна помощ за Украйна, откакто в края на миналия месец Конгресът прие след дълго забавяне законопроект за подкрепа на въоръжените сили на чуждестранни съюзници. Администрацията на президента Джо Байдън обеща да поддържа редовни доставки на оръжия и да ги изпраща към фронта възможно най-бързо.

Според двама американски официални представители, говорили при условие за анонимност, в пакета са включени високомобилни реактивни ракетни системи ХАЙМАРС (HIMARS), както и 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди. Освен това в него са включени и противотанкови системи "Джавлин" (Javelin) и "Ей Ти-4" (АТ-4), противотанкови мини, тактически автомобили, леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Информацията за пакета идва, след като в понеделник се състоя ежемесечната среща на около 50 ръководители от сферата на отбраната, които редовно се срещат, за да координират още военна помощ за Украйна, предава БТА. На последната среща министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна е в "момент на предизвикателство" заради новата руска офанзива срещу втория по големина град в страната – Харков. Той обеща да продължи с доставките на оръжия на ежеседмична база.

Русия се стреми да се възползва от недостига на жива сила и оръжия в Украйна, докато разкъсваната от войната страна чака пристигането на още американска помощ, която беше бавена в продължение на месеци в Конгреса, отбелязва АП. На места украинските сили бяха изтласкани, а на този фон Русия обстрелва енергийната мрежа и цивилни райони.

През месеца, откакто Байдън подписа пакета за чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включваше около 61 милиарда долара за Украйна, САЩ обявиха изпращането на оръжия за Киев от складовете на Пентагона на стойност почти 1,7 милиарда долара.

Освен това те обявиха финансиране в размер на 6 милиарда долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна. Тези пари са предвидени за по-дългосрочни договори с отбранителната промишленост, което означава, че оръжията по тях може да бъдат доставени след месеци и дори години.

С този последен пакет общата стойност на военната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., вече достигна почти 51 милиарда долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Путин Хуйло
    Дали някаква част от тях ще стигнат до нас, небинарните трол травестити....много лоши новини ни се насъбраха напоследък, все по зле става на фронта, анусът ми е все по възпален! Чакам някой загорял чеченец на Кадиров да ми намести аналната чакра, че не се издържа вече!
  • -4
    3
    Путин Хуйло
    Ревете,все тая .Слава Украйна.Когато ви даваха на вас да не избие Хитлер не ревахте руски блядове.Га давахте на Северна Корея не ревахте.Е сега палачинката се обърна.Слава НАТО
  • 2
    2
    Кадафи
    България да поръча нови реактори отново и тях също да им подари.Интересно.
  • 4
    1
    123
    Кой ще прави ресто, когато украйна изчезне от картата ? Ако някой знае, да каже.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари