Награда “Русе“ и “Млад творец“ за 2024 връчиха на церемония в Доходното здание

0

Отличени бяха творци, дейци, творчески екипи и организации

На тържествена церемония-концерт в Голяма зала на Доходното здание тази вечер бяха обявени носителите на Награда „Русе“ 2024. С нея всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе. Отличените с приза получиха диплом и бронзова статуетка, дело на скулптора Георги Радулов, съобщават от Община Русе.

По време на церемонията беше връчена и Награда "Млад творец" 2024. Тя се присъжда за високи постижения на млади русенски творци в областта на изкуството и културата на възраст до 30 години. Призът е учреден в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови и се придружава от парична сума от 600 лева и награден знак, осигурени от тяхното семейство.

Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев.

В област „Образование и наука“ номинациите бяха в 4 категории. За „Постижения в областта на предучилищно, начално и основно образование“ наградата бе присъдена на Витка Попова – старши учител по български език и литература в СУ „Йордан Йовков“. Доц. инж. Стоянка Смрикарова от РУ „Ангел Кънчев“ бе отличена в категория „Постижения в областта на гимназиалното и висшето образование“, а колективна награда в категория „За научен и учителски екип“ получи Научен екип на „Аграрно-индустриалния факултет“ на Русенския университет. Ася Кулева – старши учител по немски език в МГ „Баба Тонка“, бе наградена за „Изключителен принос в областта на образованието“.

В област „Изкуство и култура“ в категория „Литература“ за цялостен принос към научната и художествената литература в целия ѝ жанров спектър наградата получи Тодор Билчев - краевед, поет и писател. В категория „Сценични изкуства“ с колективна награда бе отличен Държавен куклен театър – Русе. Призът в категория „Визуални изкуства“ за работата си в областта на живописта, графиката и приложното изкуство получи гл. ас. д-р Десислав Гечев, преподавател в катедрата „Промишлен дизайн“ към Аграрно-индустриалния факултет в Русенския университет. За „Изключителен принос в областта на изкуството и културата“ бе награден Вили Икономов - ръководител на Вокално студио за поп и джаз "Икономов" и директор на Международния конкурс за млади изпълнители "Северно сияние".

За ярки творчески постижения в областта на музиката и завоювани награди от национални и международни конкурси Награда „Млад творец“ 2024 получи Диян Иванов – преподавател по народно и хорово пеене в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

В празничния концерт участваха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, балетният състав на Държавна опера – Русе с художествен ръководител Весела Василева, ФТТ „Найден Киров“, Танцово студио „Фрийдъм“ с ръководители Анита и Александър Асенови, Балет „Импулс“ с ръководители Петя Бонева и Милена Лазарова, Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене „Икономов“, Вокална група „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска при Общински младежки дом – Русе, Виктория Виналиева, Стефания Горначка и Народен хор при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ с диригент Диян Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Кур за Путин
    Кур за мен най вече! Очаквам си наградата за орално и анално творчество, присъдена ми от обединението на манафите в България и УСрайна! Да живей Кирил и Методий и брат му Зеленски!
  • 3
    5
    Какво е това
    Връчването на награда Русе от двама комунисти, единият от които ще остане в историята на града като най-некадърен, а другият като схемаджия, келепирджия, вредил семейство и приятели на работа в държавно училище, превърнато в частно заради частните му интереси, и окичил се с всякакви степени и звания, за които е пълна подигравка, Е ГАВРА с гражданството на Русе и славната културна и просветна история на Русе.
  • 4
    4
    Русенец
    Русе е в сърцето ми. От детските си години го помня чист и красив. Нещата се промениха, но вместо да мислим и говорим лошо за него, града, и за хората му, да правим всеки според силите и възможностите, за неговото обновяване: чистота, зеленина, транспорт, медицина, промишленост, образование, култура...Да премахнем хилядите тирове през града към и от Дунав мост, които вдигат шум, замърсяват въздуха, трошат асфалта, да си изберем нови съветници и кметове, които да работят не за себе си, а за хората и за града .
  • -1
    3
    Кур за Путин
    Кур за Пенчо Милков! Кур за Христо Белоев! Да живеят Братята Кирил и Методи!
  • -3
    2
    я речи
    Бат Петьо, ти в коя област участва, че не те оцениха, или пък в коя област си капацитет да оценяваш?!? Кажи, не се срами, тука сме все наши хора, русенци и русчуклии, ще те разберем?!?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари