Кампанията „Книги за смет“ се завръща в Русе

0
Срещу килограм пластмаса получавате книга по избор
Срещу килограм пластмаса получавате книга по избор Снимка: "Книги за смет" / Facebook

.Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и други

В навечерието на празника на буквите кампанията „Книги за смет“ се завръща в Русе.

Събитието ще се проведе на 19 май (неделя) от 10:00 до 13:00 часа на паркинга на Kaufland на булевард "Липник".

Екоинициативата в подкрепа както на рециклирането, така и културата на четенето, се завръща в града отново след две години. Русенци ще могат да избират между най-обичаните български романи или световни класики срещу предаване на килограм годна за рециклиране пластмаса. През тази година всеки желаещ може да получи само една книга независимо от предаденото количество над единия килограм.

Книги за смет“ има и специална кампания тази година – „Буквите, които ни свързват“, посветена на кирилицата, като всяка книга от нея започва с буква от славянската азбука. Сред първите ѝ заглавия са някои от най-големите български класики като „Албена“ на Йордан Йовков, любимата детска приказка „Баба Яга“, както и сборник с текстове на майстора на късия разказ Елин Пелин. Изданията в „Книги за смет“ са насочени както към ученици и студенти, така и към широката общност.

Инициативата обединява хиляди хора от различни краища на България в благородната кауза, затова организаторите дават възможност на всеки член на едно семейство да получи книга. Условието е те да бъдат заедно по време на предаването и всеки да дари отделен килограм пластмаса. Събраните отпадъци ще бъдат рециклирани от „ЕКОПАК България“, който е партньор на инициативата от нейното създаване.

Кампанията ще се проведе в общо 10 български града през 2024 г., като Русе е втората спирка на инициативата. В последните две издания на „Книги за смет“ в града са събрани над 4 тона пластмаса. Тази година началото бе дадено на 20 април в Благоевград, където събитието се радва отново на огромен интерес и събра над половин тон пластмаса. Следващите градове от обиколката са Пловдив (25 май), Бургас (26 май), Карлово и Казанлък (2 юни), Варна (8 юни), Шумен (9 юни), Велико Търново (22 септември) и София (29 септември).

Организаторите препоръчват пластмасата да е без съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла и домакински електроуреди. Приемат се опаковки, бутилки, кофички от кисело мляко, капачки и др.

Най-голямата търговска верига в България Kaufland подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Повече информация за кампанията може да откриете във фейсбук страницата "Книги за смет".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Спонсор
    Може ли да носим ДЕПУТАТИ ЗА СМЕТ? Не са много! Само 240 плюс ония ТУМБАЦИ в ЕВРОПАРЛАМЕНТА с главния ТУМБАК САШКО ЙОРДАНОВ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари