Цветанов: Ако дете носи наркотици, какъв е проблемът близките да не знаят за ареста му

0
Цветан Цветанов заяви, че поправките са необходими заради европейски разпоредби
Цветан Цветанов заяви, че поправките са необходими заради европейски разпоредби Снимка: БГНЕС / Архив

"Ако дете на 15 години е преносител на взривни вещества, защото има случаи и за тероризъм, или негов близък го е включил в схема за разпространение на наркотици, какъв е проблемът тези близки хора да не бъдат уведомени за задържането на лицето? Ако прокуратурата прецени, че има достатъчно доказателства да се препятсва събирането на доказателства."

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов защити върнатите от президента Румен Радев за ново обсъждане в парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които се прокарват през преходни разпоредби от законопроект за изменение на Наказателния кодекс и които позволяват на прокуратурата да отлага уведомяването за арест с 48 или 24 часа.

Цветанов заяви пред Би Ти Ви, че поправките са необходими заради европейски разпоредби, които България все още не е приложила и дори заради това има започната наказателна процедура срещу страната.

"2014 г. след терористичния акт в Париж всичките европейски държави приеха тази директива. От 2018 г. тече наказателна процедура към страната ни. Никъде не се говори за "таен арест". От самото начало на задържането непълнолетният има възможност да се възползва от правна защита", коментира Цветанов.

Той не коментира защо след като се транспонира евродиректива, в която се говори, че отлагането на уведомяването на арест в е случаи на престъпления като тероризъм и престъпни групи, а в българския закон няма уточнение за кои престъпления ще се прилага разпоредбата. Каза само, че това било "ясно".

Цветанов обяви, че депутатите няма да се съобразят с ветото на държавния глава.

Според него бил предприет най­-либералния подход при прилагането на европейската разпоредба в българското законодателство. Всичко се правело за защита на националната сигурност и живота и здравето на гражданите, а на задържаните лица не се отнемат граждански права, тъй като от самото начало имат право на адвокатска защита.

Вторият човек в ГЕРБ коментира и други теми като тази за закупуване на американските изтребители F-16. По думите му предпочитанието на министрите на отбраната и на икономиката да се преговоря със САЩ за закупуването им е експертно, а не политическо.

"Изборът за Ф­16 е най­-добър от стратегическа гледна точка за защита на националната сигурност. Да погледнем страните ­членки на НАТО, които са наши съседи - Гърция, Румъния, Турция са с Ф­16", аргументира избора на министерства Цветанов.

Той даде за пример, че Чехия и Унгария също са предпочели Ф­16 пред шведските "Грипен". "За тях президентът Радев много алармираше и защитаваше. В служебния кабинет направиха една непрозрачна процедура, за да може правителството, назначено от Румен Радев да избере "Грипен" и да елиминира всички останали",
коментира Цветанов.

Той припомни, че предстои съгласувателна процедура, която ще отнеме 14 дни и след това Министерският съвет ще вземе решение по въпроса, но последната дума ще е на парламента. По думите му се очаква в рамките на януари да приключи дебатът в Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари