С шествие на буквите отбелязаха 24 май в Ценово

1

Химнът на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ даде тон на празничното настроение

24 май - празникът на българската духовност събра десетки жители на централния площад в Ценово. Светлата дата в българската история бе отбелязана с шествие на буквите. Учениците от ОУ „Христо Ботев“ с гордост показаха съвременната азбука и рецитираха стихове за всяка буква. В празничната програма се включиха и малчуганите от ДГ „Баба Тонка“. Те изпълниха танц, посветен на приятелството. Момичетата и момчетата развяваха знаменца с лика на славянските първоучители и българския трикольор. В шествието участваха и самодейци от местните художествени състави. Те представиха буквите от старобългарската азбука.

От името на кмета на община Ценово д-р Петър Петров приветствие поднесе зам.-кметът Ваня Игнатова. Празникът на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е уникален. На този ден празнуваме своята духовност като нация. 24 май е символ на националното обединение около духовността, знанието и културата“ се казва в поздравителния адрес. Приветствие към учениците, преподавателите и дейците поднесе и председателят на Общинския съвет Георги Любенов.

„Делото на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение, култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. През многовековната история на нашата държава училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България“, подчерта председателят на местния парламент. С топли думи за празника се обърна и председателят на читалищното настоятелство Георги Георгиев. Той прикани всички заедно да изпеят „Върви, народе възродени“, а всеучилищният химн огласи пространството. В небето полетяха и пъстроцветни балони, на които бяха прикрепени българските букви с посланието в небесата да се изпишат думи като любов, мир, красота, доброта.

Феерия от музика, танци и песни поднесоха изпълнителите от Детско юношеския танцов състав „Зорница“ към Общинския младежки дом в Русе. Всяко от изпълненията беше изпращано с бурни аплодисменти. В края на празничната програма всички – и участници и зрители, завъртяха българско хоро.

Салонът на читалището в Долна Студена се оказа тесен, за да побере участниците в празника на българското образование и култура. Главни действащи лица бяха децата от детската градина и местното училище. Всяко от изпълненията им изправи на крака многобройната публика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари