Родители фалират покрай абитуриентските балове на децата си

0
Бързи кредити и лихви от 500% - това ли е разбирането за абитуриентски бал?
Бързи кредити и лихви от 500% - това ли е разбирането за абитуриентски бал? Снимка: БГНЕС / Архив

Бързи кредити и лихви от 500% - това ли е разбирането за абитуриентски бал?

Абитуриентските балове са в разгара си. С всяка година разходите по този тип тържества расте. От година на година абитуриентските тържества се организират като мини-сватби, което става все по-приета практика у нас. Освен харченето на големи суми за гардероба на абитуриентите, се наемат известни банди, а някои родители, баби и дядовци подаряват скъпи бижута.

Оказва се, че част от родителите, които не са преценили средствата, които ще им трябват, прибягват до бързи кредити. Това на момента им помага да се справят със ситуацията, но в дългосрочен план им играе лоша шега.

"Бързите кредити са с много високи лихви, стигат и минават 100%. По принцип за бързите кредити има въведен със закон таван на годишния процент на разходите, но той често се заобикаля с различни такси. По този начин годишният процент на разходите често набъбва до 500 и дори 700%. Имали сме много такива случаи", каза Деян Василев, цитиран от businessnovinite.bg.

По този начин, ако вземете 3000 лева кредит, то ще се наложи да връщате в пъти по толкова.

Той съветва хората да не прибягват до бързи кредити. Банковите потребителски кредити поне са с ниска лихва от 5-6%. Но най-добре е разходите да се планират внимателно и по-рано.

В Македония родителите също банкрутират покрай баловете

Непрекъснато чуваме как хората се оплакват, че сме бедна държава, в която едва свързваме двата края, но когато настъпят абитуриентски тържества, подобни коментари се спират и всичко това, за да развърже портфейла, да не засрами детето, дори ако трябва семейството да яде сол и хляб през следващите месеци, пише сайтът vecer.press.

Майка на абитуриентка ни разказа, че от години заделяла пари за тази цел, за да няма проблеми, когато дойде балът. Друга пък през смях посочи, че има роднини в Европа, които са ѝ дали назаем от парите, от които се нуждае, така че ще ги върне, когато може, но трябва да организира празника на детето си- както тя казва, "веднъж в живота завършваш гимназия."

Докато много семейства са готови да дадат малко състояние за по-луксозно пълнолетие, да не забравяме и зачестилите реклами, в които хуманни граждани даряват абитуриентски рокли и костюми на абитуриенти от социално слаби семейства.

Така град Лозница в Сърбия осигури безплатно абитуриентско парти. Както съобщиха медиите, повече от 800 гимназисти в Лозница, както и техните родители, бяха зарадвани от новината, че абитуриентското тържество ще бъде безплатно. Разходите по организирането на бала на четирите гимназии в града ще бъдат поети от местната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    хахах
    Баси простите родители.
  • 1
    5
    ...
    „По принцип за бързите кредити има въведен със закон таван на годишния процент на разходите, но той често се заобикаля с различни такси. По този начин годишният процент на разходите често набъбва до 500 и дори 700%...“ Как заобикаляш нещо, към което вървиш. Та нали това означава годишен процент на РАЗХОДИТЕ. Лихвата + таксите + каквито и други разходи има свързани с обслужването на заема, събираш всичко и получаваш разходите за година, смяташ колко процента е спрямо главницата на кредита и получаваш Годишен процент на разходите. Всеки честен съдия ще ги осъди тия да търкат някоя килия, ама къде ти в България честен съдия, прокурор, полицай или какъвто и да е държавен служител.
  • 6
    4
    Наблюдател
    Лоша работа,лош и зъл народ.Крив бастун и болни души.Докато едни пируват,лентяйстват,харчат и безделничат,други се гърчат,плачат,вият и гинат сами като кучета.Българска работа от местно значение и естество.
  • 7
    3
    До 1
    Левента и полигона е пълен с кръв на разпечатани тъпи разпорети де в коли де в храсти курвите са си курви
  • 27
    2
    ...
    Фалират, за да се натръскат младите на гьобеци и свинска чалга за една нощ. Възможно най-ужасяващия повод за фалит.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари