Знаете ли колко думи има в българския език?

0
Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език
Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език

Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език

Казват, че българският език е един от най-богатите откъм лексика езици. Българският език не е лесен за учене, той е в категория IV по скалата на езиковата трудност на ЦРУ. Езикът ни е индоевропейски от групата на южнославянските.

Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език. Историческото му развитие се характеризира с четири главни периода.

Българският език е най-разпространен в България. Той също се говори и в българското землище в близост до България – на Балканския полуостров и в Мала Азия. Българският език също е разпространен, там където има българи в други държави.

Според Българската академия на науките в нашия език има около 200 000 думи.

Езикът е непрекъснато променяща се система, затова точният брой думи никога не може да се определи. През 2021 г. е издаден “Речник на новите думи в българския език”. Според авторите на речника само за последните 20 години в нашия език са навлезли 2700 нови думи, а техният брой постоянно нараства, пише bTV.

Най-използваните чуждици

Чуждите думи са тези думи, които са навлезли или навлизат в българския език от други езици, например чадър, палачинка, математика, кастинг, кайт, лонгборд. Тъй като тези думи обаче отдавна са в нашия език, вече не ги приемаме като чуждици, за разлика от кастинг, кайт и лонгборд, които са по-нови.

Сред най-използваните чуждици са:

  • Хейтър- Злобар, черноглед, злъчен, лош
  • Лайквам- харесвам, харесва ми
  • Френд - приятел, другар
  • Съпорт -помощ, подкрепа, опора
  • Фешън- модерен
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари