Български учени правят хапче, което може да удължи живота с 30%

0
В основата на хапчето е мед, какъвто има само в определен район от страната
В основата на хапчето е мед, какъвто има само в определен район от страната Снимка: Труд

В основата на хапчето е мед, какъвто има само в определен район от страната

Наши учени разработват хапче за дълголетие, в основата на което е специфичен мед. Очаква се хранителната добавка да е готова до края на годината, съобщи проф. Милен Георгиев от института по микробиология на БАН, цитиран от “Труд news”. В основата на хапчето е мед, какъвто има само в определен район от страната, а проучвания на екип от учени вече са установили, че въпросният мед може да удължи живота с 30%.

Проф. Георгиев обясни, че от меда се получава субпродукт, който не съдържа захари, за да може добавката да се използва и от диабетици и от хора с непоносимост към захарите.

“Използвахме ядрено магнитен резонанс (ЯМР), чрез който установихме уникалността на използвания мед, коментира ученият, който бе категоричен, че като химичен профил използваният за създаването на хранителната добавка пчелен продукт го има само в определен район на страната.

Учените са експериментирали в лаборатория по метаболомика, в която използват моделен организъм - кръгли червеи от вида С. Elegans, които имат високо генетично сходство с човека и са уникална система за изследване на затлъстяването и дълголетието. Установено е, че тези червеи спират да стареят, когато гладуват, и така могат да живеят два пъти по-дълго от нормалното.

“Имаме мутанти от тези червеи, които живеят двойно по-дълго и с използването им можем да установим не само с колко процента се удължава животът, но и по какъв механизъм става това”, каза проф. Георгиев. Той обясни, че и билките, и растителните екстракти, и медът са сложни химични смеси, които се влияят от условията на околната среда.

“Идеята ни е не да създадем продукт, който да се рекламира и да се продава шест месеца или година, а научно да го охарактеризираме под формата на метаболитен отпечатък. Т. е. да знаем абсолютно всичко, което има в продукта и какво е съотношението между съставките”, обясни ученият. Той не пожела да разкрие подробности около състава на меда, който е в основата на продукта и увери, че ще направи това след като патентът за добавката бъде одобрен.

Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда, които са над 100. Ако пчелата е пасла нещо различно ще се промени профилът на веществата.

“Когато използвате ЯМР можете да направите отпечатък - както нашите пръсти имат уникални отпечатъци, така и растенията, и видовете мед, и бактериите имат метаболитни отпечатъци, които ги правят специфични. И когато ние създадем продукт, който има специфичен отпечатък, можем всяка следваща партида да я стандартизираме по този начин. ЯМР е доста скъп метод, апаратурата струва много и затова голяма част от компаниите не го използват в стандартизацията”, обясни проф. Георгиев, който разработва хапчето за дълголетие с екип от фармаколози, фармацевти, молекулярни биолози, биотехнолози, хранителни инженери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    чичомитко
    Трансхуманизмът е грях и богохулство.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари