Драгомир Драганов: Благодаря на всички, които пазят културната памет на Русе

1

Да множим забележителните постижения на българската наука и култура

Хиляди ученици, учители и родители шестваха с 60-метров национален трибагреник в Русе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Събитието бе организирано от Община Русе, а в него участва и областният управител Драгомир Драганов.

„Днес ние сме горди от постигнатото от предците ни, но също така сме длъжни да следваме техните завети и да множим забележителните постижения на българската наука и култура, каза той. Драганов допълни още, че на този ден трябва да изразим признателност към учителите, преподавателите и книжовниците, които разпространяват обичта към родната писменост сред младите хора. На учениците Драганов пожела да бъдат ученолюбиви и където да се намират по света да се гордеят, че са българи. „Днес искам и да благодаря на всички, които пазят културната памет на Русе и региона. Имайте късмет и вяра във всяко начинание“, допълни още Драганов.

„Днес изразяваме своята признателност към приноса на първоучителите за развитието на нашата културна и духовна идентичност. Почитаме и всички учители, писатели и културни дейци, които с усърдие и талант продължават да разпространяват знанието и да пазят безценното наследство на буквите. Важно е да помним, че образованието и културата са основите, върху които се развива едно общество. Те са изворът, но и мерило на нашата сила и напредък. Оказва се, че това чудо, което са буквите – толкова малко на брой, останаха най-трайното нещо по нашите земи. Затова нека насърчаваме инициативите, които ни събират, и творим заедно бъдеще, изпълнено с мъдрост, културни достижения и просвещение“, каза от своя страна кметът Пенчо Милков.

Началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева посочи, че 24 май е не само паметна дата в българската история, но и празник, на който всички ние под звуците на „Върви народе възродени“ се прекланяме пред силата и славата на българското слово.

„През многовековната ни история именно училището и знанието винаги са били символ и стожер на националната ни идентичност“, сподели още тя. Началникът на РУО пожела на преподавателите да продължават всеотдайно с достойнство и последователност да водят своите ученици в света на познанието, предавайки им уроците на живота. „Нека успехите на Вашите възпитаници Ви носят лично удовлетворение и радост“, заяви д-р Георгиев. „На този единствен по рода си български празник Ви пожелавам да успеете да видите през Вашите очи доброто, красивото и възвишеното, да оцените важните уроци, които получавате в училище, за да ги предадете на следващите поколения“, се обърна тя към учениците. Също така д-р Георгиева пожела на учениците да бъдат достойни личности и граждани на България.

От своя страна Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум, призова да отдадем почит на Светите братя Кирил и Методий.

„В свещеното писание има думи и примери за всяко едно чувство. Днес в църквата четохме един стих: „Този ден Господ сътвори, за да се възрадваме и възвеселим в него“. Радостта ни сега е изключително голяма заради празника. Делото на Светите братя е велико. Те са онези, които измислиха знаците, на които започнаха да пишат славяните. Техните ученици направиха така, че да имаме азбуката. Величието на делото се състои в това, че те постигнаха нещо, което до онзи момент изглеждаше невъзможно. Никой не вярваше в него. Когато те започнаха да пишат на едни нови букви и да предават смисъла на това, което ние с Вас си говорим, тогава всички останаха изненадани“, каза Негово Преосвещенство Макарий. Той отправи апел към присъстващите на събитието да се стремят към това, което изглежда невъзможно, не онова, което е фикция, а онова, което всички знаят, че е полезно, но никой не вярва, че може да постигне един малък човек, един малък народ.

Началото на тържествата бе дадено с два лъча с възпитаници на учебните заведения от Русе. Единият лъч тръгна от СУ „Христо Ботев“ и той бе воден от барабанчиците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и 13-и младежки гвардейски отряд. Вторият лъч, в който участва и председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, бе предвождан Общинския духов оркестър „Биг бенд – Русе“ с диригент Димчо Рубчев. Неговото начало бе дадено от Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, като двата лъча се събраха на пл. „Свобода“ пред сградата на Общината и Областната управа. Русенските ученици изпяха заедно общонародния училищен химн „Върви, народе възродени“, след което започна празничната програма. В нея участие взеха хор „Св. Георги Победоносец“ към Общински младежки дом /ОМД/, Детски хор „Дунавски вълни”, Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Дария Стефанова–солистка от Вокална група „Приста” при ОМД с ръководител Доротея Бальовска, балетна група от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”, Детска вокална група „Слънце“ и Квартет „Слънце” при Общинския детски център за култура и изкуство, Клуб „Настроение” с ръководители семейство Деспотови, Вокално студио за джаз и поп пеене „Икономов” с ръководител Вили Икономов, Фолклорно танцово студио „Зора” и Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче” при ОМД.

Припомняме, че по-рано днес областният управител Драгомир Драганов посети две русенски училища – СУ „Христо Ботев“ и Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари