България ще купува две подводници от Италия

0
Служебният министър на отбраната заяви, че искаме спешно изтребители на лизинг за 10 години
Служебният министър на отбраната заяви, че искаме спешно изтребители на лизинг за 10 години Снимка: МО

Служебният министър на отбраната заяви, че искаме спешно изтребители на лизинг за 10 години

България продължава да води разговори с италианските си партньори за закупуване на две електрическо-дизелови подводници. Това обяви пред БНТ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Както е известно България от години няма действаща подводница.

"Състоянието в Черно море вече е коренно различно. Още при предното правителство започнаха преговори с Италия за две електрическо-дизелови подводници. Сега продължаваме разговорите. В края на другата седмица ще замине група от България за разговори с италианската страна - заяви Стоянов. - Вървим към възраждане на подводния ни флот. Решение, разбира се, ще вземе Народното събрание, ние ще подготвим всичко".

Димитър Стоянов каза също така, че предизвикалата вълнение и политическо говорене евентуална сделка за шведски изтребители "Грипен" всъщност не е за закупуването им. А и не било говорено само с Швеция, а и с още няколко държави, като от Франция също са пратили оферта.

"Когато поех поста на министър, продължих започнатото от правителството на Кирил Петков. То още на 1 юни е пуснало писма до Швеция, Франция, САЩ, Испания, Италия. През септември откликнаха Франция и Швеция. С две идентични писма каня отново делегации от тези две страни да дойдат в България и да продължим разговорите. Става въпрос за 10 самолета на лизинг. За да са сравними офертите сме определили един срок от 10 години. След изплащането на този лизинг вече зависи от офертата и най-вече от цената в нея - има два варианта: да ги върнем или да ги закупим. Моето лично желание е да ги върнем, но зависи от цената и това ще го реши парламентът. Аз не се боря за "Грипен", а за въздушен суверенитет", изтъкна Стоянов.

Той отново посочи, че настоящите руски изтребители, които са на въоръжение в българските ВВС, са с ограничен ресурс и за тях няма резервни части и "това налага срочни мерки, за да се намери заместващ самолет", докато пристигнат първите 8 американски изтребителя F-16.

Според Стоянов в момента се водят разговори с Полша за два двигателя за МиГ 29, плюс ремонтиране на още 6, но нямало все още параметри за предстоящия договор. "Очакваме полската страна да откликне с повече подробности. Тези двигатели ни трябват веднага, за да може летците ни да летят", каза министърът.

Според него има заложени разходи от 6.6 млрд. лв. за закупуване на ново въоръжение на българската армия на два етапа - до 2032 г. Димитър Стоянов се надява също така бюджетът на МО за 2023 г. да бъде в размер на 2% от БВП, защото армията ни не се е модернизирала в последните 30 години.

Той потвърди, че украинският посланик е поискал от него страната ни даде тежко въоръжение на Украйна, но в това искане не присъствали самолети.

Що се отнася до евентуално ускорено приемане на Украйна в НАТО, Стоянов, подобно на президента Румен Радев, е против.

"Украйна е във война и, ако хипотетично бъде приета ускорено, а войната не е приключила, това означава, че НАТО влиза автоматично във война - изтъкна Стоянов. - И генералният секретар на НАТО не е за ускорено членство на Украйна, някои страни също - Словения, Хърватия... Разумното поведение е конфликтът да бъде решен по мирен начин и след това да се решава за членство на Украйна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    4
    До 3
    Сегашното състояние на армията е в резултат от това, че в НАТО на никой не му пука имаме ли армия или не! Ние сме определени като територия за конфликт с Русия. ТРИ МОРЕТА --> ИЗТОЧЕН ФЛАНГ --> ИЗТОЧЕН ФРОНТ!
  • 4
    3
    colibri
    Сегашното състояние на армията е в резултат от решенията на хората в парламента, поради проста причина- те определят бюджета на МО. Сега, поради натиск отвън /предполагам/ ще увеличат парите, но за какво ще стигнат? Искат да закупувт още 8 самолета,преговарят за 2 подводници, лизинг за други самолети...Армията не се състои само от военноморски и военновъздушни сили, а другите родове войски - те не се ли нуждаят от ново оборудване, г-н служебен министър?
  • 2
    2
    плюс-минус
    Разликата между народ и управляващи го, става все по-голяма.
  • 3
    1
    Вие сте предатели
    Вместо да искате спешно развиване на производство, вместо да договаряте строителство на заводи, на фабрики, които да произвеждат нещо, но които да са държавни, за да печели държавата и да печелят работещите, вие пак по евроатлантически облужвате хомосексуалните интереси на козяк и опразвате бюджета за безмислени харчове! Вие сте национални предатели, вие сте американски представители! Нямате нищо общо с българските народни интереси!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари