Горещ август, топъл септември и суха зима

0
Горещ август, топъл септември и суха зима

Горещ и сух август и топъл септември прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред bTV.

Четвъртък, 14 август, ще е най-горещият ден за тази година, но обявеният жълт код е първата степен на опасност, а температури до 38 градуса, каквито са очакванията за днес, са нормални за този месец на годината, коментира той.

Жълт код заради жегата е обявен за страната

14 авг 2014 08:103 Високи ще са градусите и утре, а в събота и неделя пак ще падат температурите, след което ще има топли дни, а следващата неделя отново ще има захлаждане.

Според доц. Рачев има тотална смяна на атмосферната циркулация в Европа и антлантически циклони, които се движат северно от България, но с колко тe ще понижат температуритеq ще може да се прогнозира утре.

Най-горещо в България, откакто се измерват температурите, е било в Садово, когато живакът е ударил 45 градуса, информира той.

На днешния ден най-високите температури са били 43-44 градуса през 2012 г., когато имаше поредица от рекорди през лятото.

През тази година не се очакват такива. По Черноморието обаче освен горещо е и влажно.

Тежко време е, нарича се влажно тропично време, трудно се диша и при температури от 32- 33 градуса. Привечер, когато слънцето залезе, влажността може да достигне и 90%, което създава сериозни проблеми на хората със сърдечно съдови проблеми“, коментира доц. Рачев и апелира към по-възрастните да не излизат навън след 12 часа, защото времето е опасно за тях.

Според него е по-вероятно зимата да е по-топла от обичайното и относително суха.

„И за миналата зима се говореше, че ще е много сурова, а тя се оказа много топла и почти безснежна“, припомни той.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари