Германска партия: Ако трябва, да се стреля по мигрантите!

0
АГ привлича все повече привърженици с язвителната си анти-мигрантска позиция
АГ привлича все повече привърженици с язвителната си анти-мигрантска позиция

Крайнодясната реторика става все по-радикална и печели все повече одобрение на доскоро низвергнати германски партии и политици.

Лидерът на основната анти-мигрантска дясна партия в Германия предизвика политически хаос с позицията, че граничната полиция трябва да може да стреля по търсещите убежище, които влизат нелегално, съобщава БГНЕС.

Фрауке Петри е ръководител на „Алтернатива за Германия” (АГ) – eвроспектична до преди година и все по-ксенофобска в момента политическа партия. Противоречивите изказвания 40-годишната лидерка направи на дискусия в Хановер през уикенда.

„Полицията трябва да спира мигрантите, които влизат незаконно през Австрия, и ако трябва да използва оръжие”, заяви Петри пред вестник „Манхеймер Морген”.

„Аз също не искам това, но оръжието е последната възможност”.

Коментарите й са най-крайната реакция от значима обществена фигура на растящото недоволство от политиката на „отворените врати” на канцлера Ангела Меркел и безпрецедентния мигрантски приток в страната.

Повече от 1,1 милиона търсещи убежище влязоха в Германия през 2015 година, повечето от които след септември.

Според социологическо проучване от миналата седмица, в момента 40% от германците искат оставката на Меркел.

АГ привлича все повече привърженици с язвителната си анти-мигрантска позиция.

Партията вече има представителство в 5 от провинциалните парламенти, а на изборите следващия месец се очаква да спечели места в още 3 с 15% одобрение.

Меркел отказва да затвори германските граници или да се съгласи с исканията от собствената й партия за ограничаване на притока на мигранти.

През уикенда тя се опита да успокои критиците си като заяви, че търсещите убежище сирийци и иракчани ще се завърнат в родните си страни след като конфликтите там утихнат.

Основните политически сили в Германия заклеймиха изказването на Петри като го сравниха с граничните правила от времето на Студената война и Берлинската стена.

Вицеканцлерът и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел настоя АГ да бъде поставена под постоянно наблюдение от органите на реда.

„Има основателни съмнения, че АГ стои зад свободните демократични принципи на нашата република”, заяви Габриел пред изданието „Билд”.

Полицейският профсъюз изрази позицията, че униформените никога не биха стреляли по мигранти и нарече мнението на Фрауке Петри „радикално и нехуманно”.

Възпитаник на Университета в Рединг, Англия, Петри беше избрана за лидер след вътрешнопартиен преврат през юли миналата година.

При него бяха изтикани бившите ръководители от средната класа и академичните кръгове, които най-вече противостояха на еврото.

Оттогава тя и други крайнодесни популисти въведоха имиджа на анти-мигрантска партия и спечелиха от събития като сексуалните посегателства срещу жени по време на новогодишните празненства в Кьолн.

АГ предупреждава, че германската култура и идентичност ще бъдат унищожени от мигрантите. Най-популярният лозунг на партията е „Меркел трябва да си ходи”.

Социологическо проучване, публикувано през уикенда, показва, че партията в момента може да спечели 12% одобрение в национални избори.

Това би я превърнало в трета политическа сила в страната след Християндемократическия съюз на Меркел и социалдемократичните й коалиционни партньори.

Фрауке Петри беше разглеждана като приемливото лице на дясното крило в АГ. Сега обаче тя е теглена към крайностите от по-радикални и ксенофобски фигури в партията.

Тя е използвана като стъпало от дясното крило”, заяви пред „Индипендънт” проф. Хайо Функе, специалист по крайнодясното в Германия.

Лидерката на АГ рискува да бъде засенчена от нейни колеги като Бьорн Хьоке, ръководител на партията в източната провинция Тюрингия, чийто речи се сравняват с тези на нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс.

Хьоке често събира тълпи от по 8000 поддръжници и наскоро се появи в популярно телевизионно предаване, където развяваше германския флаг.

„Десетилетия наред възходът на политици като Хьоке изглеждаше невъзможно. Сега невъзможното стана възможно”, коментира вестник „Ди Велт”.

По време на протест на АГ в източния град Магдебург Хьоке представи на верните привърженици на партията апокалиптичната визия за бъдещето на германския народ и култура, освен ако притока на мигранти не бъде спрян.

Последните са заплаха за „хилядолетна Германия”. Той говори мрачно за ужасени социални работнички, които били прекалено изплашени от мюсюлманите-мигранти „за да носят грим”.

„Страх ме е за страната ми. Това е да си чужденец в собствената ти страна. Катастрофата трябва да спре”, заяви той.

Привържениците на „АД” отговориха с аплодисменти.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари