Ангела Меркел ще получи най-високото отличие на Германия

1
В края на нейното управление страната ни не беше в добра форма, споделят някои германски политици
В края на нейното управление страната ни не беше в добра форма, споделят някои германски политици Снимка: Facebook

В края на нейното управление страната ни не беше в добра форма, споделят някои германски политици

Бившият канцлер Ангела Меркел ще получи най-високото отличие на Германия, въпреки че и след напускането на поста си продължава да търпи критики за наследството си, особено за политиката си спрямо Москва.

Меркел, която беше начело на най-голямата европейска икономика от 2005 до 2021 година, ще получи тази вечер от президента Франк-Валтер Щайнмайер Големия кръст от специален клас. Наградата е била връчвана само два пъти досега - на бившите канцлери Конрад Аденауер и на Хелмут Кол, предаде БГНЕС.

Въпреки че беше изключително популярна през по-голямата част от времето, когато беше на власт, 68-годишната Меркел вижда как звездата ѝ избледнява, след като се оттегли през декември 2021 година. Дългогодишният лидер се сблъска с критики за политиката си към руския президент Владимир Путин и за това, че остави Германия зависима от руската енергия - слабост, която стана очевидна по време на войната в Украйна.

"В края на нейното управление страната ни не беше в добра форма", заяви Биджан Джир-Сарай от про-бизнес партията СвДП пред телевизионния оператор RND.

Меркел е критикувана и заради решенията си през 2011 година да се откаже от ядрената енергетика, а през 2015 година да приеме стотици хиляди бежанци от Сирия и Ирак.

Бившият канцлер имаше "големи заслуги, особено на международно ниво", заяви Карстен Линеман, заместник-председател на консервативна партия на Меркел ХДС.

Но тя "допусна и грешки, някои от които очевидни", каза той. Излизането от ядрената енергетика, договорено след катастрофата във Фукушима, беше "грешка", защото беше взето решение "без да се установи как ще се снабдяваме с енергия по един достатъчно самостоятелен начин", каза Линеман.

Някои "очевидни грешки" бяха допуснати и по отношение на решението да се оставят отворени границите на Германия през 2015 година, каза още той.

"Големи заслуги"

Но Меркел, която, откакто се пенсионира, пише мемоарите си, продължава да получава похвали дори от съперниците си от Социалдемократическата партия (СДП) и Зелените.

"Особено ценя нейните дипломатически умения и съпричастна мъдрост, благодарение на които тя винаги успяваше да създаде жизнеспособни коалиции и компромиси на националната и международната сцена", заяви съпредседателят на СПД Саския Ескен.

Лидерът на Зелените Омид Нурипур заяви, че Меркел е "оформила страната ни по време на своето управление както малцина други".

"Не е необходимо да сте съгласни с всичко, което тя направи, за да признаете големите ѝ заслуги", каза той.

Някои коментатори поставиха под въпрос логиката на това Меркел да получи наградата от Щайнмайер, който беше външен министър в нейното правителство.

"Тя е почетена от човек, чиято политическа роля е далеч по-малка от тази на Меркел", написа „Шпигел”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Arabin
    Врата на бабата даде силен тласък на всякаква черна сган към цяла европа..Сега и 1000 свински опашки да и сложат - все тая. Европа е напъплена и е в агония от мазни черни буболечки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари