Лепенки, които лекуват коронавирус. Може, ако вярвате на обяви в интернет

0
Човекът, който е публикувал обявата, вече е санкциониран от КЗК
Човекът, който е публикувал обявата, вече е санкциониран от КЗК

Зачестяват измамите в интернет, свързани с лечението на COVID-19

Само за една година от Комисията за защита на потребителите са образували 5 производства за подобни случаи, а един от най-фрапантните от тях е за лепенки, които лекуват коронавирус, предаде БНТ

Публикувалият тази обява в интернет вече е санкциониран от КЗК. Освен такива екзотични средства за лечение обаче, се оказва, че и различни хранителни добавки се представят като средство за противодействие на вируса, което също не е истина.

Да се лекуваш от ковид с енергизиращи лепенки. Това предлага обява, публикувана преди известно време в голям сайт . В описанието пише още, че лепенките съдържат информация, която има способността да се материализира само тогава, когато взаимодейства с обект носещ абсолютно същата енергия.

"Такива лепенки в никакъв аспект на медицината няма да имат действие. Няма метод чрез енергия в официалната медицина да лекуваме подобно нещо, особено чрез лепенка. Трябва да има механизъм на действие, активно вещество", обясни д-р Георги Димитров от УМБАЛ "Царица Йоана".

Обявата се оказва измама, и в крайна сметка човекът, който я е публикувал, вече е санкциониран от комисията за защита на потребителите.

"Ако за даден продукт се твърди, че лекува вирусна инфекция, то това трябва да е лекарство. Лекарствата трябва да бъдат сертифицирани по надлежния ред, да се продават по специализиран ред в аптеки или онлайн. Тоест, потребителите да не се доверяват на случайни сайтове", разясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Оказва се, че измами се правят не само с екзотично звучащи средства

"Ковид пандемията отвори на хората много бизнес възможности. Хранителните добавки не лекуват. Те се дават само за заместване на определен дефицит на елемент, който в човека го няма, или е в ниско количество. Не за да лекува остро заболяване", заяви д-р Георги Димитров.

А от Комисията за защита на потребителите напомнят, че санкцията за нелоялна търговска практика при първо нарушение е до 30 000, а при повторно - до 50 000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Абе
    Хомеопатията е велика работа. Пиеш водичка с разтворен здрав чер дроб на прах 1:10 милиона и си излекуваш черния дроб. Аз така на морето влизам и вътре путки колко искаш във водата, глътна малко морска водица погрешка и все едно съм ебал. Та това е хомеопатията - велико изобретение.
  • -2
    1
    Санкционер
    Не е честно да го санкционират - не прави нищо по-различно от десетките хомеопати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари