МВР: Пазете се от фалшиви купувачи във Viber

0
Каква е схемата на измамниците
Каква е схемата на измамниците

Разкрита е нова измамна схема чрез онлайн обяви за продажби в интернет

Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, предава БТА.

Измамниците използвали следната схема: След като потребител публикува обяви за продажба на различни стоки чрез „Вайбър“, с него се свързали непознати, които се представяли за клиенти. В комуникация измамниците съобщавали, че имат интерес да купят обявените стоки. Предлагали да си организират сами доставката и обяснявали, че заплащането ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира, а парите ще бъдат получени на банковата карта. Комуникацията по никакъв начин не предполагала измамна схема до момента, в който трябвало да бъде пратен линк, който да се активира, а „купувачите" настоявали „сделката" да става само и единствено чрез „Вайбър“. Станало ясно, че „купувачите" имитират акаунт в платформата за продажби и опитът за измама е доставката. Генерира се фалшива връзка, т.нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и кода ѝ под предлог, че ще платят за търгувания продукт. Платформата обаче изобщо нямала система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.

От полицията в Шумен отправят призив към всички граждани да бъдат изключително внимателни, да не предоставят своите данни, да не дават номер на картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станат жертва чрез „фишинг атака“, както и измамници да не могат да получат пароли, банкови данни или друга поверителна информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари