КЗК разреши на Vivacom да придобие "Нетуоркс-България"

0
В сделката влизат още "Онлайн директ" и "ТВН Дистрибуция България"
В сделката влизат още "Онлайн директ" и "ТВН Дистрибуция България"

В сделката влизат още "Онлайн директ" и "ТВН Дистрибуция България"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията между телекомуникационната компания "Виваком" и конкурентните ѝ "Нетуоркс-България" ЕООД, "Онлайн Директ" ЕООД, "ТВН Дистрибуция, а също и "Телнет", информира Money.bg.

Припомняме, че през февруари 2023 г. Върховният административен съд (ВАС) разпореди на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да възобнови производството, с което позволи на "Виваком България" да придобие изцяло русенския доставчик на интернет и телевизия "Нетуоркс-България". В сделката, чиято стойност не е обявена, влизат още и "Онлайн директ" и "ТВН Дистрибуция България".

Русенската компания е сред доставчиците с добре развита мрежа и дистрибуция в региона. Тя предлага интернет и телевизия за частни клиенти, както и редица услуги за бизнес клиенти, сред които видеонаблюдение, колокиране на оборудване, компютърен и ИТ сервиз, облачни услуги и други. Операторът има присъствие в десетки населени места в областите Русе, Разград, Силистра, Шумен, Монтана, Търговище, Ловеч и София.

Придобиванията са поредните за Vivacom, след като в края на 2019-г самата компания стана част от империята на United Group. През 2021 г. българската телекомуникационна компания придоби напълно капитала на Net1, ComNet Sofia и N3.

Решението на КЗК обаче беше обжалвано от конкурента "Теленор България" ЕАД (с ново наименование "Йеттел България" ЕАД) пред Административен съд София. Така Съдът върна делото във вид на преписка на Комисията за ново произнасяне.

Сделка с "Телнет"

КЗК прие, че с конкретната сделка с "Телнет" "Виваком България" ще придобие регионален оператор, който е разпознаваем сред клиентите, има добре изградена физическа инфраструктура и клиентска база, което дава допълнително предимство на придобиващата група. Според административния орган след финализирането на сделката на пазара на фиксиран достъп до интернет "Виваком България" ЕАД ще бъде най-големият доставчик на национално ниво и на територията на трите области Велико Търново, Габрово и Русе.

В този контекст секторният регулатор твърди, че "Виваком" ще придобие значителни предимства пред конкурентите, имайки възможност да предоставя фиксиран достъп до интернет чрез почти всички налични на пазара в България технологии и ще разшири оптичната си мрежа на територията на трите области като получи достъп до нови сгради в населени места, в които не е разполагала с такава (напр. Габрово).

"Телнет" ООД стартира дейността си през средата на 2005 година, като обединява Интернет дейностите на двата най-големи Интернет оператора във Великотърновска област - "Маги" ООД и "Го-линк" ООД. Фирмата изгражда собствена подземна оптична инфраструктура на територията на градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и други, както и до повечето населени места в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    До №7
    Ако беше чел законът щеше да знаеш, че няма как да се случи ;)
  • 4
    7
    До №6
    ако беше чел закона щеше да знаеш - всички въздушни кабели са забранени, има си начин да си ги прекарат
  • 3
    6
    до №4
    Хубаво че си отрязал кабелите, но защо фирмата да казва нещо? Те кабелите са собственост на комшиите ти, а фирмата има километри с каели за продан. Не схващам логиката, да не си на процент към фирмата?
  • 12
    5
    KUP
    лоша новина
  • -5
    4
    Ами
    Аз на нашия блок им отрязах всички кабели отдавна - гък не са казали, ако пробват с нови - режа на деня
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари