Валентин Танев: Гордеем се с шмекерлъка ни, но той е един от големите ни бичове!

0
Ниската култура е част от проблема ни, обяви артистът
Ниската култура е част от проблема ни, обяви артистът Видео: Канал 3

Какво може да вбеси един актьор? Разказ на един такъв – Валентин Танев, и равносметка за изминаващата 2018 г.

Щастлив ме правят децата и внучките ми. Това, което ме вбесява е глупостта. Мръсотията. И тази по улиците. Недопустимо е да се изхвърля боклука в парка, по улиците. Няма ли малко съзнание, че ще минат други хора оттам, ти самият пак ще минеш. Това е някаква народопсихология, която е тежко увредена и няма скоро да се отървем”, заяви Валентин Танев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

Има хора, които идват на театър от интерес, има хора, които идват от снобизъм, други, защото е модерно, но в края на краищата важното е хората наистина да ходят на такива събития, а не да посещават чалга клубове, защото това е част от проблема ни. Ниската култура е част от проблема ни”, изтъкна актьорът.

С препратка към една от постановките, в които Танев играе, а именно „Откачена фамилия” той бе запитан какво е откаченото на нас като нация.

В самата постановка много е важен въпросът за лъжата. Как човек може да се самозалъгва. И самозалъгвайки се, си мисли, че някак ще изхитрее над живота. Тоя шмекерлък, който ние притежаваме като национална черта, с който ние се гордеем, всъщност е един от големите ни бичове”, каза актьорът и обвърза темата и с политиката.

Това е повсеместно. Още през миналата година започна един процес в общ план – политически и национален план. Започна един процес политиците искат, не искат, да обръщат внимание на обикновения човек. Започна един популизъм да се прокрадва. Обаче тоя шмекерлък, който ни е вкоренен, той присъства и при политиците. Управляващите казват, „да, не трябва да има корупция”. И за пред Европейския съюз ние трябва да сме чисти и да няма корупция, но в същото време „тука нашите хора не трябва да ги закачаме”. Това е като със Закона за движение по пътищата. Всички казват трябва да има правила, обаче като те хванат започваш да питаш „нещо не може ли да уредим...” В същото време опозицията казва „ние сме за социална държава, ние трябва да защитаваме хората”. С едни страшни лозунги, които може би от времето на Тодор Живков са заучили, че трябва да ги пляскат ей така. Те ги пляскат тези лозунги, но в същото време те тяхното си богатство не трябва да го губят. Всъщност тяхната игра не е заради хората, а заради това да се докопат до властта”, анализира Валентин Танев.

Целта е да се обогатят във властта. И това хората го усещат. Защото като изключиш звука на телевизора, веднага виждаш кой лъже. Езикът на жестовете ги издава”, изтъкна актьорът.

Аз лично кумири в политиката нямам. Само един, но той вече не е между живите. Името му е Конрад Аденауер. За съжаление ние нямаме такъв държавник. Иначе всеки ден се развенчават митовете на политиците, защото скандалите са толкова много и толкова глупави. Знаете ли кое е най-трудното, което се случва в България. Тази година за първи път имаме положителен доклад от Европейската комисия и падат три мерки. Това нещо трябваше да се случи преди десет години, когато ни приемаха в Европейския съюз. Нашата еволюция е толкова бавна, изключително бавна. Политиците започват да съзряват, че една държава не се прави в името на политиците, а в името на народа. Обаче това съзряване, тази еволюция е толкова бавна, че аз няма да мога да дочакам момента, в който ще се роди български политик, който наистина да има ясна концепция как да се развива тази държава и как да живее по-добре народа”, допълни Танев.

И призова за реформи, като даде пример с реформата в театъра, която е единствената, според него извършена в страната.

Колкото е по-радикална промяната, колкото към по-прости системи се върви, толкова по-добре ще живеем”, каза още той.

Актьорът даде и прогнозата си за политическата 2019 г.

Предсрочни избори няма да има. Прекалено голям е залогът. Еврофондове и други, които няма кой да изпусне”, заяви Танев и изтъкна, че ще има всякакви гимнастически упражнения само и само, за да не се стига до избори.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари