Къде и кога в България заваля сняг на 25 май?

4
Такива застудявания се случват много често около 24 май
Такива застудявания се случват много често около 24 май

Такива застудявания се случват много често около 24 май

Знаете ли, че на 24,25 и 26 май 1991 година силен средиземноморски циклон връща зимата на Балканският полуостров. В планинските райони и Предбалкана снежната покривка е надминала 10-15см. На 26 май сняг валя в София и Пловдив, припомниха от Meteo Balkans.

Средните максимални температури през май са от 20 до 25 градуса. Понякога, когато над страната се настани горещ и сух континентален въздух температурите достигат 35 градуса. Времето през първата половина на месец май 2003 е почти лятно, като на 3 май в много райони на страната са измерени рекордни максимални температури за тази дата – в София 33 градуса, Пловдив – 35, Видин и Русе 37 градуса.

Освен усещане за лято, през май можем да си припомним и за отминалата зима.

Такива застудявания се случват много често, около 24 май. През 1991 година между 24 и 27 май в планинските райони вали сняг, като новата снежната покривка по най-високите върхове надвишава 40 – 50 см. На 26 сутринта жителите на Габрово, Самоков и Перник са изненадани от 15 сантиметрова снежна покривка.

Най-високите измерени температури през месец май за по-голямата част от страната са между 32 и 37 градуса. По-горещо е било в Бяла, Русенско: 40 градуса, в Берковица и Средец 39, в Ловеч, Търговище и Образцов чифлик 38.

Най-ниските минимални са от минус 2 до 3 градуса, в Ихтиман минус 4, във Вършец, Велинград и Казанлък минус 3 градуса. В София най-студено е било на 13 май 1976 година – минус 1.6 градуса , а най-топло на 16 май 1908 година –плюс 33.8 градуса.

През 2004 година отново на 24 май в местата с надморска височина над 800 м, макар и за кратко, също валя сняг.

Пресъздаване на синоптичната обосновка на 24 - 26 май 1991 година.

Обширен средиземноморски циклон е причина за необичайно студеното време към края на май. За период от 48 часа на Балканите са паднали значителни количества валежи. Със застудяването по високите западни полета и Предбалкана, дъждът се е примесвал и преминавал в сняг.

Необичайното студеното време по това време на годината се дължи и на проникващ студен въздух от Северна Европа. Виждаме, че почти над цяла Централна Европа нулевата изотерма е била между 900-1200 метра надморска височина. Причината за проникването на толкова студа е дълбокият циклон над нашите ширини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари