Досадни или ултра полезни са водораслите?

1
По родното Черноморие живеят цели 165 вида
По родното Черноморие живеят цели 165 вида Видео: NOVA

По родното Черноморие живеят цели 165 вида

Зелени, червени или кафяви. Понякога досадни за плажуващите, но пък с много важна роля за екосистемата. Това са водораслите. Може би малко хора знаят, че по родното Черноморие живеят цели 165 вида.

Те се отнасят към отделите на червените и зелените водорасли и клас кафяви водорасли. Може би е интересно това да се отбележи, че според съвременната таксономична интерпретация кафявите водорасли не се отнасят към царство растения”, казва д-р Елица Хинева от Института по Океанология към БАН, предава NOVA. Според нея водораслите са основни първични продуценти в крайбрежието. Това означава, че те произвеждат органично вещество, кислород, с което обезпечават функционирането на хранителните вериги.

Това ги прави важни и за климата. „Те имат потенциално климато регулираща функция. Те са изключително чувствителни индикатори и са подходящи биомонитори за различни видове стресове, които могат да се наблюдават в морската среда - един от които са климатичните изменения”, обяснява още д-р Хинева.

През последните години обаче, учените откриват и редица полезни приложения за човешкото здраве. „Проучванията показват в световен мащаб, че в някои видове микроводорасли се съдържат антиоксиданти и антиоксидантни ензими, които са изключително важни в борбата с оксидативния стрес”, обяснява експертът. Д-р Хинева казва, че оксидативния стрес е този, който може да причини увреждане на ДНК,а оттам може да предизвика различни видове заболявания като рак или невродегенеративни заболявания, като алцхаймер, паркинсон и други.

А освен като храна, водораслите все по-често се използват и в козметичните продукти. Именно затова учените смятат, че бъдещи още по-задълбочени проучвания са добра идея. „Може би си заслужава и да се обърне по-голямо внимание, специално на Черноморските видове, за търсене и проучване на редица видове биологични вещества, тъй като нашите знания за съдържанието им в Черноморските видове все още не са достатъчни”, отбелязва д-р Елица Хинева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари