Фитнес треньор: Детоксът е глупости на търкалета, такова нещо няма

1
Хората са заблудени, четат в интернет и вярват в митове, смята Димитър Николов
Хората са заблудени, четат в интернет и вярват в митове, смята Димитър Николов Снимка: dimitarnikolovteam.com

Хората са заблудени, четат в интернет и вярват в митове, смята Димитър Николов

Димитър Николов е фитнес треньор с повече от 20 години опит. Работил е с разнообразен профил клиенти с различни цели и потребности, както и от различни възрастови групи – с прекомерно наднормено тегло, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол, с дисбаланс в хормоналната среда, инсулинова резистентност, жени с Хашимото, анорексия... Отделно от това помага на елитни спортисти да подобрят качествата си. В последните години се е фокусирал върху работата предимно в онлайн среда чрез www.dimitarnikolovteam.com. Той коментира различни теми от позицията на човек, запознат с модерните достижения на науката и използващ новостите и достиженията на световният опит, за да дава най-полезната информация на своите клиенти.

Мнозина си мислят, че могат да детоксикират организма, като ядат само плодове и зеленчуци и пият вода. Това са глупости на търкалета“, категоричен е Николов, който аргументирано разбива редица митове, свързани с храненето, пише Телеграф.Твърдението на прокламиращите детокс е, че като се ядат такива храни, се намалява киселинността на кръвта и че колкото повече се алкализира, толкова по-добре. Всъщност организмът ще загине и с прекалено киселинна, и с прекалено алкална среда. Науката е доказала, че организмът сам по себе си пази хомеостазата и с това, че ядем алкални или киселинни храни не променяме pH-то на кръвта. Хората са заблудени и масово в интернет използват детокс програми и лечебно гладуване, което изобщо няма нищо общо с истината“.

Най-важните за прочистването на тялото са органите - черният дроб, бъбреците, кожата. Когато им дадем правилната храна, въздух и движение, те сами по себе си се детоксикират. За това не е нужно нито да се спазват някакви специални хранителни диети, нито да се ползват добавки, за да се случи това“, категоричен е експертът и обобщава: „Не е нужна специална хранителна стратегия, не трябва да се плашим от въглехидратите, не е проблем да ядем и по-късно вечер, не бива да се залита по прекалено здравословни храни, няма детокс и няма суперхрани. Всички диети реално правят калорийна рестрикция и тя е най-важната, когато искаме да контролираме теглото си“.

Митове

По отношение на научните изследвания и разминаванията с някои митове във връзка с храненето може да изброим няколко неща. Някои мислят, че е по-добре да ядат повече пъти на ден, но по-малки порции. Това всъщност няма никакво значение. Дали ще ядеш 2-3 пъти или 5-6 пъти, не е важно. Важно е колко са общите калории за деня. Други тотално избягват въглехидратите и ги считат за вредни. Науката е доказала, че когато калориите са еднакви и когато протеинът е еднакъв, няма значение дали идва от мазнини или от въглехидрати. Има ли калориен дефицит се отслабва. Тоест, ако имаме 1500 калории с еднакъв протеин, но в единия случай са само мазнини, а в другия са само въглехидрати, общо взето няма значение какво ще предпочетем. Няма съществени разлики и това е научно доказано, че не мазнините или въглехидрати са с основно значение, а общият калориен прием за деня или за седмицата.

Друго нещо, в което хората много вярват, е, че не трябва да ядат вечер след 18:00 часа. Времето, в което се храним, също не е от значение. Важни са калориите, които приемаме за 24 часа. Не е вярно и това, че въглехидратите вдигат нивото на инсулина, а оттам се получава и натрупване на мазнини. Мога да кажа, че ако някой яде само сладко, но калориите са малко – той ще отслабва. Ако яде само мазно, но калориите са повече – ще качва. Всичко опира до калориен прием. Как ни действат въглехидрати или мазнините е по-скоро въпрос на толерантност на организма. Има хора, които са по-толерантни към въглехидратите. Точно затова сме ние треньорите. Да го усетим това нещо и там да заложим повече неща.

Още един мит, свързан с храненето, на който може да обърнем внимание, е, че въглехидратите с висок гликимичен индекс са много опасни и вредни. Има нови изследвания, според които няма съществена разлика дали са с висок или нисък гликимичен индекс. Това е важно и за хората, които имат отношение към инсулиновата резистентност.

Детайли

Когато хората се доверят на професионални треньори и специалисти, те могат да получат помощ във важните детайли. Аз лично обсъждам с тези, с които работя, какво се прави, когато са на почивка, когато пътуват, в случай че са болни, немотивирани или нямат време. Във всякакви ситуации ние търсим оптимални решения. Когато не може да се случи най-доброто, намираме най-малкото зло и така в продължителен период ние действително успяваме да сме полезни. Експертите са насреща точно за това. За да изслушаме хората, да им споделим нашите информация и знания и да се постараем да им бъдем максимално полезни. Лично аз работя с клиентите си в продължителен период от време като консултант по отношение на здравето и активността. Старая се да им предлагам различни стратегии и тактики по отношение на храненето и оптимизирането на съня и стреса“, разкрива още Митко за своя начин на работа.

Изпълнимо

Освен здравословни нещата, които правим, трябва да са и изпълними в определен срок. „Много хора искат бързи и лесни решения. Правят големи рестрикции в храненето или прибягват до добавки или медикаменти. Нашата задача е точно обратната – да бъдем полезни в продължителен период и да постигнем трайни резултати както по отношение на физиката, така и за психиката. Защото в днешно време никой не обръща внимание на това как хората, които ни търсят, трябва да бъдат по-уверени, с повече самочувствие и просто по-щастливи от живота, което пак е свързано с активността.

Масово в днешно време се робува на комфорта и удобствата. Точно това обаче убива. Сами трябва да се поставяме в ситуации, в които излизаме извън зоната на комфорт и това ще ни тласка напред. Колкото повече стоим там, където ни е приятно, толкова повече вървим назад. Трябва да сме жадни, трябва да сме гладни, понякога трябва да ни е студено, понякога е добре да ни бъде тежко и трудно... Това ни развива като хора и личности. Част от моите клиенти ги карам една седмица да стават рано или да правят нещо друго, което не им е приятно, но е важно да излизат от зоната си на комфорт и да придобиват полезни навици. Самите те, когато направят нещо, което не са вярвали, че могат стъпват психологически на друго стъпало и започват да гледат и на себе си по различен начин“.

Сравнение

Ако сравним хора, които се хранят здравословно, но не са активни и водят твърде заседнал начин на живот, и такива, които се движат, спортуват или работят нещо, свързано със сериозна физическа дейност, но ядат каквото си искат, със сигурност активните се чувстват по-добре. Движението е основата на желанието за живот. Всички оплаквания на съвременния човек, свързани и с депресии, и с липса на удовлетвореност, дори със загуба на либидо, зависят от това какъв начин на живот водим. Мога и доста научно да го обясня, но активни ли сме, определено се чувстваме по-добре в кожата си. Човек е като парцал, ако не се движи достатъчно. В този контекст давам приоритет на тренировките, макар и хранителният режим да е изключително важен. Най-добре да се поддържа баланс и нещата да се комбинират“, категоричен е нашият събеседник.

Науката е доказала, че няма вълшебна диета

Няма вълшебни диети или хранителни вещества. Много хора залитат по кето, фастинг, лечебно гладуване, детокс (всъщност такова нещо реално няма)..., но науката е доказала, че няма превъзхождащ хранителен режим.

Всеки иска нещата да се случват лесно и бързо, а индустрията от своя страна предлага уж такива добавки, но и до днес реално няма. Казвам го и като част от екип, който готви състезатели и на най-високо ниво, които сме запознати с всичко, което има на пазара: до момента няма добавка, която сама по себе си да работи. Има някои, които могат да спомогнат за отслабване, но когато има наличие на калориен дефицит и активност. Тогава тя може малко да помогне, но сама по себе си да действа - няма вариант“, категоричен е още треньорът.

И със здравословно хранене се качват кила

Някои вярват, че ако се хранят здравословно, няма да качват килограми. Това не е съвсем така. Може да се яде здравословно, но ако са повече калориите, ти пак ще качваш килограми, ще товариш организма и ще влошаваш здравето. Трябва да се намери оптималният за всеки индивид подход. За повечето хора науката е казала, че 70-80 процента здравословна храна и 20 процента нездравословна е приемливо и не е проблем. Стига да се спазва калорийният прием, те да са активни, да спят добре и да са редуцирали стреса.

Регулацията при добавките е слаба

„Регулациите на хранителните добавки са относително слаби или липсват изцяло. Това означава, че производителите могат да правят различни твърдения за техните продукти, без да бъдат задължени да предоставят научни доказателства за тяхната ефективност и безопасност. Много добавки се продават на пазара без предварителни клинични изследвания и регулиране от страна на органите за здравеопазване“, твърди Димитър Николов и изостря вниманието на потребителите.

Не се поддавайте на обещанията за бързи резултати, не отдавайте на външни фактори сигурността на своя успех!“, категоричен е треньорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари