Нов вид туризъм у нас

1
Конна езда, разходка в планината и нощувка във вила
Конна езда, разходка в планината и нощувка във вила Видео: NOVA

Конна езда, разходка в планината и нощувка във вила

Нов вид алтернативен туризъм у нас набира популярност. Става дума за конна езда, съчетана с приятна разходка в планините и нощувка в семейна вила. Нещо, което макар и за момент може да ви откъсне от всякакви градски занимания. Този нетрадиционен начин за почивка вече се превръща в бизнес за отдалечени места в Стара планина, Рила и Родопите, предава NOVA.

За едни конната езда е спорт, за други - хоби, а за трети вид алтернативен туризъм, защото това е чудесен начин да се слееш в едно с природата и за няколко часа да избягаш от суетата. В района на Пловдив има пет конни бази.

Белла е един от 35-те коня, които притежава Емил. Той и съпругата му повече от 10 години развиват конен туризъм в Родопите. Шест години бил професионален жокей и треньор по езда на коне в Ирландия. След като се прибрал в България решил да реализира мечтата си.

Конният спорт решил да съчетае с приятна разходка на чист въздух и слънце. Така в района създал нов вид алтернативен туризъм и няколко планински маршрута. Единият води до водопада „Лястовичи вир“, до който само лястовиците имат достъп.

"Язди се само сред природата. Хората се наслаждават на гледката, който иска се къпе във водопада, понеже е дълбок три метра", обясни той.

Някои от живописните конни преходи водят до уникалните скални образувания в Белинташ, Кръстова гора, пещерата Добростански бисер и резервата Червената стена. Язденето по някои от тези маршрути продължава по два дни

"Човек най-бързо се учи, когато е в движение на кон и се наслаждава на всяка една гледка в природата, която пък ние притежаваме. А нашата цел е човек да види красотата ни, защото сме я забравили, а ние имаме адски красива държава", казва Емил Атанасов.

"Любителите на този вид туризъм са предимно хора, които желаят да се откъснат от забързаното и изпълнено със стрес ежедневие. Да усетят мириса на тревата и силната връзка между човека и природата", обяснява съпругата на Емил.

Напоследък туристите имали изискване - вкусно приготвена домашна храна, произведена в планината.

"Приготвяме наши домашни продукти, които са основно от яйца от кокошките, които отглеждаме и всичко свързано с този аспект - палачинки, пържени филийки, яйца на очи, бъркани…вяксакви", споделя още Емилия.

Освен красивите планински маршрути, Емил издава на туристите и други природни тайни - как се добива злато от близките две реки.

"Пускаме т.нар“драга“, показваме на хората как се добива благородно злато за около 20 минути и подаряваме по една златинка в едно малко стъклено шишенце с вода", разкрива той.

И въпреки инфлацията в туристическия бранш семейството не смее да вдигне цените - нощувките са между 55 и 110 лева, а конната езда е от 20 до 60 лева в зависимост от времетраенето.

"Това са съвсем достъпни цени, не сме ги пипали. Държа наистина да е достъпно за всеки един човек. Миналата седмица дойде детенце с аутизъм, подарих му езда, за да може да му помогна", обяснява Емил.

Засега децата са най-запалените любители по този спорт. "Аз се научих да яздя още когато бях мъничка, на три години. Най-трудното е конят да бяга и да те слуша", разкрива седемгодишната Габриела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Vortex
    Колкото конят е по кротък , по го яхат. - финикийска мъдрост
  • 4
    2
    daskal
    За да ти е хубаво върху кон, трябва да си добър ездач. Останалото е опасно за здравето мъчение.
  • 4
    1
    питане за екстра
    ...,а кобилка предлагат ли ? Да я яхна на езда.Брюнетка да е........
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари