Парламентът гласува да се ускори доставката на неруско ядрено гориво

0
Неруското ядрено гориво е предназначено за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Неруското ядрено гориво е предназначено за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" Снимка: БГНЕС / Архив

Депутатите записаха срока до април 2024 година за първа доставка на алтернативен тип ядрено гориво за атомната електроцентрала

Мнозинството в Народното събрание възложи на Министерския съвет да ускори процедурата по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатите записаха срока до април 2024 година за първа доставка на алтернативен тип ядрено гориво за атомната електроцентрала, който да е напълно независим от руските доставчици, предаде БНР.

Министерският съвет трябва да предприеме всички необходими мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията за ядрено регулиране, за да лицензира и зареди до 2024 година неруско ядрено гориво.

За възлагането гласуваха 156 депутати "за". Само от БСП и "Възраждане" гласуваха "против".

Вносителите от ГЕРБ се аргументираха, че в нестабилната ситуация заради войната в Украйна българското правителство трябва в спешен порядък да гарантира своята енергийна и национална сигурност, като се осигури алтернатива на руския тип ядрено гориво за атомната централа АЕЦ "Козлодуй".

Рамадан Аталай от ДПС подкрепи диверсификацията, която по думите му ще гарантира и доставки, и конкурентни цени, и очерта рисковете.

"Ако не се случи диверсификацията, ще закъснеем с десетина години и през това време ще очакваме горивото да бъде доставено само от един доставчик".

От БСП поискаха проектът да бъде оттеглен, като видяха намеса в работата на Агенцията за ядрено регулиране, а според "Възраждане" е налице тласкане към един доставчик, а именно към ядреното гориво на американската компания "Уестингхаус".

Депутатът от "Български възход" Георги Самандов от своя страна коментира, че в момента трябва да се направи така, че ядреното гориво да бъде лицензирано и системата на вътрешнореакторен контрол да "прочете" новия тип гориво.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ заяви:

"Половината от реакторите в Украйна работят с гориво от "Уестингхаус". Пак повтарям обаче - тук не се казва, че горивото ще е от "Уестингхаус". Тук се казва, че горивото не трябва да има руски компоненти, за да не попадне под санкции. Това гориво може да е "Фраматом", може да е "Уестингхаус".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    ...
    само на тоталните родоотстъпници не прави впечатление, че всеки един акт на това нар. събрание удивително много и в детайли обслужва американските интереси. нито дума за демографската пълна катастрофа и стотиците други належащи проблеми на народа. той ще чака, но преди дни се заклеха, че ще се ръководят от интересите му и от нищо друго.
  • 4
    2
    Maq
    Поставяне на срокове и политическа предубеденост...много лоша комбинация. В крайна сметка всичко касае БЕЗОПАСНОСТ, не може да налагаш срокове на нещо, касаещо безопасността на населението и персонала, а и се притиска така самата АЯР.
  • 6
    1
    сащ е агресор
    Всичко това е без проучване, без изследване, без анализ... Но е само политическо решение, от което народът може да изчезне, ако стане изтичане на гориво и авария, заради тези американски шпиони!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари