Сава Лолов: Влюбих се в театъра покрай леля ми Татяна Лолова

0
Синът на режисьора Димо Лолов живее във Франция, но този месец излезе за първи път на българска театрална сцена
Синът на режисьора Димо Лолов живее във Франция, но този месец излезе за първи път на българска театрална сцена

Синът на режисьора Димо Лолов живее във Франция, но този месец излезе за първи път на българска театрална сцена

"Татяна Лолова има много, много голямо място в моето израстване като актьор. Влюбих се в театъра покрай нея."

Това казва пред БТА живеещият във Франция актьор Сава Лолов, който този месец излезе за първи път на българска театрална сцена, за да представи моноспектакъла си „Хенри Пети“ в „Сфумато“.

Жена ми много държеше това представление да се види в София. Смята, че има неща, които рядко се правят тук – цяла пиеса на Шекспир, която се играе от сам актьор“, допълва артист. В представлението той пресъздава дванадесет роли.

Два часа той е сам на сцената, играейки всички роли. Това, разбира се, е подвиг, постижение, но преди всичко е пътуване до източниците на казаното и изреченото, където Шекспир и Антонен Арто провеждат своя диалог под съучастническия поглед на Мишел Бернарди. Представлението е едновременно удивително, ясно, изтънчено, опустошително. Това ни отвежда далече, далече, до бликащите извори на театъра“, пише френският театрален критик Жан-Пиер Тибода.

Тя ме накара да се влюбя в театъра, виждайки нейни постановки и тези, на които ме е водила да гледам – като „Животът е сън“ на Иван Добчев (Постановка на режисьора Иван Добчев по пиесата на Педро Калдерон Де Ла Барка в театър „Българска армия“ от 1982 година – бел. а.)“, казва още Сава Лолов по повод връзката си с прочутата си леля.

По думите му театърът е много важно нещо, което събира хората: „Това е нещо, което има общо с духа, с нещо по-висше, и може да събира – и в смях, и в сълзи, в история, митология и да направи от тях едно сърце“.

С голямо удоволствие бих се върнал тук да играя на български и да поставям с български актьори. Много харесвам българския театър“, казва още Сава Лолов.

* Сава Лолов е роден на 27 февруари 1970 г. Той е син на режисьора Димо Лолов и племенник на голямата българска актриса Татяна Лолова.

Завършва Парижката консерватория (легендарното национално училище, това, в което е преподавал Луи Жуве). От 1997 до 2004 г. играе в Théâtre du Soleil с Ариан Мнушкин. От 2018 г. има силна творческа връзка с режисьора Силвен Крьозо – един от най-добрите френски режисьори, в една поредица от пет пиеси по творчеството на Достоевски. Междувременно, работи с Анатолий Василиев и много други.

„Работата му върху изследването на възможностите на актьорското изкуство е постоянна. В АRТА (Асоциация за изследване на актьорските традиции) Сава Лолов прави свое ателие „От дишането до интерпретацията“, пише френският театрален критик Жан-Пиер Тибода. По думите му при Сава подходът към актьорската работа, начинът на улавяне на текстовете, на тяхното изричане, на тяхното разполагане в тялото и в пространството се подхранват от много източници, като първият хронологично е този на Мишел Бернарди, който е един от неговите учители в консерваторията. Той преподава, в продължение на двадесет години, нещо, което той нарича „словесната игра“. „Това е и заглавието на една от книгите му, която се превръща в библия за много актьори. Един от тях е именно Сава“, пише още Тибода.

За да му отдаде почит, Сава Лолов е искал да постави един от преводите, които Бернарди прави на Шекспир (един от двамата му любими драматурзи, другият е Расин). Той избира „Хенри Пети“ по Шекспир и Антонен Арто – версия, адаптирана за един актьор от самия Сава Лолов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари