Първите желаещи подадоха документи за помощ от Община Русе за саниране

0
На какви условия трябва да отговарят сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради
На какви условия трябва да отговарят сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради Снимка: БГНЕС

На какви условия трябва да отговарят сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради

Първите документи от сдружение на собствениците бяха подадени в Община Русе във връзка със започналата кампания на администрацията за подпомагане на кандидатстващите за безвъзмездно саниране. Инициативата на кмета Пенчо Милков бе гласувана с мнозинство през декември на сесия на Общинския съвет. С нея бе взето решение Община Русе да осигури заемообразно средства в размер до един милион лева от собствения си бюджет за издаването на технически паспорти, енергийните обследвания и архитектурните заснемания на блоковете, които ще кандидатстват по програмата.

При одобрено проектно предложение предоставените средства ще се възстановяват от полученото финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I"(Процедурата) по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България. В случай че кандидатстващата сграда не бъде одобрена за финансиране по горепосочената процедура, получените средства следва да бъдат върнати на Община Русе в срок до 12 месеца от влизане в сила на решението за отказ от финансиране по процедурата.

За финансирането ще бъдат одобрени сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, отговарящи на следните условия:

- собствениците на повече от 95% от идеални части от общите части на етажна собственост членуват в Сдружение на собствениците на многофамилни жилищни сгради и са подкрепили изпълнението на проекта при гласуването на общото събрание

- сдружението на собствениците кандидатства по Процедурата с цяла сграда, а не с отделна блок-секция или група от блок-секции.

- 100 % от собствениците в етажната собственост са подписали Декларации за готовност за осигуряване на достъп до самостоятелните им обекти.

- сдружението на собствениците на многофамилни жилищни сгради предоставя в Община Русе оферта или сключен договор с лицензирано дружество за извършване на дейностите, посочени в т. 1 на настоящото решение.

Инициативата ще открие възможност многофамилни сгради в града да бъдат обновени по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I"(Процедурата) по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България. До момента санираните жилища в Русе са 27.

Припомняме, че Община Русе е една от малкото, които ще осигурят собствени средства за изготвяне на технически паспорти и архитектурни заснемания, както и ще проведат обследвания за енергийна ефективност, придружени от валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация.

Сдруженията на собствениците, желаещи да се включат в програмата, могат да посетят сайта на Община Русе, където ще получат подробна информация как да кандидатстват, както и служители за контакт. Сроковете за участие в кампанията ще бъдат оповестени допълнително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    4
    Въпросителни:
    "Община Русе е една от малкото, които ще осигурят собствени средства за изготвяне на технически паспорти и архитектурни заснемания, както и ще проведат обследвания за енергийна ефективност, придружени от валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация." - Добре, обаче не става ясно, дали Общината ще плати за всички или само за Общинските жилища!? Появиха се на свободния пазар и фирми, които вече предлагат изготвянето на Технически паспорт, затова пишете каква е цената им - на кв.м, на бр. жилище, на чл. от семейство ли? Какъв % ще трябва да плати собственика на жилището? Да не се окаже поредната измама всичко това - все пак става дума за пари?
  • 10
    3
    Виктор
    Внимавайте ако индивидът Цветелин Ценков Цонев чрез някоя от фирмите си ви е домоуправител. Може да се окаже, че отдавна не ви е домоуправител.
  • -1
    2
    евлоги
    на прокапалия пясъчник да теглите един кредит да си "присвоите" балконя ,1 тон боклуци да събере,после няма да падне ,и на лято нема да мухляса и прането
  • 4
    1
    киро
    топлото бега през тавана и джама , ама лепети си подпалки и си пробивайте стените да седят там,нищо че вятъра ги уздухва мн на често . ама нека има за наркозависимите въжеиграчи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари