Община Русе иска преразглеждане на класирането за саниране на жилищни сгради

3
Според Пенчо Милков, енергийните обследвания на други общини меко казано не отговарят на действителността
Според Пенчо Милков, енергийните обследвания на други общини меко казано не отговарят на действителността Снимка: Пенчо Милков / Facebook

Според Пенчо Милков, енергийните обследвания на други общини меко казано не отговарят на действителността

Община Русе настоява за преразглеждане на класирането по процедурата за саниране на жилищни сгради, както и да бъде извършена независима проверка на обследванията за енергийна ефективност на всички сгради, получили над 115 точки. Това се посочва в становище на кмета Пенчо Милков до министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, предаде БГНЕС.

Според кмета, енергийните обследвания на други общини меко казано не отговаряли на действителността. „Виждаме в други градове написани мерки, които са странни и оттам се изкривява класирането“, коментира Милков.

За община Русе са одобрени 7 блока за общо над 21,2 милиона лева, при лимит на безвъзмездната финансова помощ за първи етап на процедурата от 50 млн. лева, а 25 блока за над 39 млн лева са класирани като резерви. Два блока , пък, са отхвърлени като неотговарящи на изискванията. Според кмета, правило впечатление, че в тази група съгласно Националната концепция за пространствено развитие, обхващаща градове от една категория като Стара Загора, Русе, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин, няма нито една Община с повече от 55% усвоен ресурс, като за Русе е 42%, а средно усвоената безвъзмездна финансова помощ за шестте града е 18,1 млн. лв. при максимален праг 50 млн. лв. В други групи по Националната концепция за пространствено развитие има допуснато финансиране от над 90%. В тази връзка , при наличието на сгради със сходни характеристики в цялата страна, кметът на Русе смята, че би било интересно да се изследва как в някои райони такива сгради могат да въведат мерки за ефективност , достигайки енергиен клас „А“, а в други документите не показват такава възможност.

Кметът Милков счита, че по този начин е опорочена възможността средствата да достигнат до повече български общини и да се избегне значителна териториална концентрация на инвестициите в определени общини и райони. Според него отново се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Боли ме
    Леви скротум
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари