Казусът със санирането може да стигне до Кьовеши

3
Класирането по първия етап на процедурата породи скандал
Класирането по първия етап на процедурата породи скандал Снимка: МРРБ / архив

Класирането по първия етап на процедурата породи скандал

Общините тази година ще бъдат изправени пред много голямо предизвикателство по линия на проектна готовност за усвояване на европейско финансиране. По новите оперативни програми, планът за развитие на селските райони и плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат проведени процедури с обща стойност 4,2 млрд. лв. Извън това финансиране общините ще трябва да работят и по проектите по Инвестиционната програма за общините, включена в държавния бюджет. Ресурсът за нея на теория може да достигне до 4,6 млрд. лв. до 2026 г., пише вестник "Сега".

Това става ясно от разпространена от Националното сдружение на общините информация за предстоящите процедури по линия на европейските програми у нас. Повечето оперативни програми имат одобрени графици за 2024 г. и е ясно кога ще бъдат обявявани съответни търгове.

По националния план за възстановяване и устойчивост предстоят две нови процедури през 2024 г. на обща стойност 408 млн. лв. Вече е отворена за прием програмата за финансиране на проекти за енергийно ефективно улично осветление с бюджет от 125.7 млн. лв. Общините останаха недоволни от условията по тази програма, като направиха редица конкретни предложения за промени, но нито едно от тях не бе прието. Общините поискаха да бъде удължен крайният срок за изпълнение на проектите – 31 март, 2025 г., да бъде завишен максималния размер на разработваните проекти – 2 млн. лв., в дейностите да бъде включена и подмяната на стълбовете за осветление и т.н.

Предстои и процедура по втория етап по програмата за саниране на жилища, която вече няма да е 100% безвъзмездна, а ще има и съфинансиране. Заложеният размер финансиране за този етап е 282, 5 милиона лева. Класирането по първия етап на процедурата, която е с много по-голям бюджет – 1,1 млрд. лв., бе обявено непосредствено преди коледните празници, като МРРБ съобщи, че подкрепа получават 756 сгради. Класирането породи скандал, като според кмета на Стара Загора Живко Тодоров има съмнения, че фирми са злоупотребили при извършването на енергийните одити като са завишили очакванията за енергийния клас, който сградите могат да получат след саниране. „Това повишава многократно шансовете на отделните сгради да получат по-висока оценка при класирането на внесените проекти“, счита Тодоров. От Камарата на енергийните одитори възнамеряват да сезират за това и Европейската комисия, като и европрокуратурата.

ПРЕДСТОЯЩИ ПРОЦЕДУРИ*

По програма „Развитие на регионите“

Подкрепа за интегрирано градско развитие на 10 общини: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград - 650 млн. лв.;

Подкрепа за интегрирано градско развитие на 40 общини: Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков, Сандански – 1,3 млрд. лв.

По програма „Околна среда“

Системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци – 243 млн. лв.

Рекултивация на депа за отпадъци – 88 млн. лв.

Мерки за управление на риска от наводнения – 92 млн. лв.

Мерки за превенция и защита при геодинамични процеси – 49 млн. лв.

По програма „Образование“

Ограмотяване на възрастни – 65 млн. лв.

Десегрегация на училищата- 26 млн. лв.

По програма „Развитие на човешките ресурси“

Насърчаване на социалната икономика – 22 млн. лв.

По плана за развитие на земеделието и селските райони

Инвестиции в услуги и дребна по мащаби инфраструктура – 500 млн. евро

*Списъкът не е изчерпателен

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    В Русе
    Седем блока само са одобрени!!!Безумие!Сред тях има с по-малко точки от тези,които имат много над тях!Кой ги определи!На какво основание???Докога в общината ще има своеволия!!! Нека отново се преразгледат молбите!!!!Хората с изрядни документи чакат с години в Русе!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари