Навици, които ще засилят метаболизма ви

0
Не пренебрегвайте млечните продукти
Не пренебрегвайте млечните продукти

Яжте по график

Човешкото тяло е умно. То очаква да бъде нахранено в определен час и затова изразходва голяма част от енергията си до въпросния час, защото мисли, че скоро ще получи нов източник на енергия под формата на храна. Но ако графикът на храненията е нередовен, организмът започва да складира храна, която приемате, а не да я изразходва, защото не е сигурен кога ще получи нов хранителен заряд. Приемането през 3-4 часа на малки порции храна засилва метаболизма и помага на тялото да започне да изразходва цялата енергия, а не да я складира под формата на мазнини, съветва Woman.bg.

Като не забравяйте, че винаги трябва да закусвате, защото пропускането на закуската ще се възприеме от организма като гладуване и съответно метаболизмът ще се забави с цел пестене на хранителните вещества.

Пийте повече вода

Достатъчният прием на течности допринася за добрата обмяна на вещества и логично когато тялото е лишено от вода, то изгаря по-малко калории, защото приоритет е преодоляването на дехидратацията, а не изгарянето на мазнини.

Не пренебрегвайте млечните продукти

Млечните продукти съдържат много вещества, които са от съществено значение за изгарянето на мазнини и за изграждането на мускули. Например калцият, съдържащ се в млечните продукти, играе значителна роля в обмяната на вещества. Колкото повече калций се съдържа в организма, толкова повече мастни клетки ще бъдат изгорени. Добър източник на калций е и сусамовият тахан.

Започнете да спортувате

Физическата активност, дали е тичане, занимания във фитнеса или зумба, повишава с 20-30% метаболизма, като той постепенно се възстановява след тренировка. Проучванията обаче са категорични, че упражненията с тежести влияят най-благоприятно на метаболизма, защото покачват мускулната маса. А мускулите ни изразходват енергия, дори когато си почиваме и по-точно - за всеки килограм мускулна маса трябват допълнително около 18 калории и то когато човек е в покой, а не е физически активен.

Затова специалистите съветват дори и жените да започнат да тренират с тежести.

Не се отказвайте от въглехидратите

Много е грешно мнението, че човек трябва да се лишава от въглехидрати, за да отслабне. Ако искате да редуцирате теглото си, трябва да подбирате вида на въглехидратите, но не да ги изключите напълно от менюто си.

Забравете за бързите въглехидрати, но не и за комплексните като пълнозърнестия хляб и зърнените каши, които стимулират произвеждането на серотонин, познат като хормона на щастието. Той регулира настроението, съня и апетита и помага да се понесе по-лесно болката. Други въглехидрати, които стимулират отделянето на серотонин, са пълнозърнестите пшенични макаронени изделия, кафявият ориз, картофите, булгурът.

Друг плюс на комплексните и бавните въглехидрати (картофи, ечемик, боб) е, че те бързо неутрализират усещането за глад, тоест човек се наяжда с по-малко количество от тях. Освен това те държат сит за по-дълго време.

"Да" на храните богати на желязо

Важно е в хранителния режим да се включват храни с високо съдържание на желязо. Желязото е необходимо, за да може хемоглобинът в кръвта да пренася кислород от белите дробове до всички части на тялото. Не само това, но и желязото е регулатор на метаболизма. Доказано е, че метаболизмът се забавя поради недостиг или липса на желязо, в резултат на това енергията на човек се изчерпва, той няма сили и става сънлив. Затова се уверете се, че приемате достатъчно храни, богати на желязо. Такива са: червеното месо, мидите, раците, спанакът, цвеклото, сушените плодове и други.

Източник: Woman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари