Вдигат данъка за стари автомобили

10
Ще учат шофьорите как да пестят гориво
Ще учат шофьорите как да пестят гориво Снимка: БГНЕС

Ще учат шофьорите как да пестят гориво

Данъците за старите автомобили ще бъдат увеличени.

В страната ни ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане, насърчаващо използването на енергийно ефективни превозни средства с ниски емисии на вредни газове. Това е записано в проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата, който е подготвен от последния редовен кабинет с премиер Николай Денков и е изпратен за одобрение в Европейската комисия, пише вестник “Труд news”.

Медията припомня, че в разработения от Министерството на иновациите проект на Закон за насърчаване на електрическата мобилност е предвидено увеличение на данъците за старите автомобили с до 78 на сто. С мотива така да бъде ограничено използването на стари коли. Реално обаче вдигането на данъците ще има обратен ефект. Хората карат стари коли, не защото ги предпочитат, а защото нямат пари за покупката на нови. При евентуално увеличение на данъците, хората ще купуват още по-стари коли, за да платят по-ниска цена и така да им останат пари за плащане на данъците.

В проект на Интегриран план в областта на енергетиката и климата са посочени още редица възможни мерки за насърчаване навлизането на електрически превозни средства. Например въвеждане на таван на емисиите вредни газове не само при първоначална регистрация на превозни средства, а и при последваща продажба/регистрация на автомобили. Така най-старите автомобили няма да може да бъдат регистрирани и продавани в страната. Друга възможна мярка е въвеждане на зони за достъп (особено в централните градски части) само с енергийно ефективни превозни средства с ниски емисии на вредни газове. През изминалата зима в София вече действаше забрана за влизане в центъра на града на най-старите дизелови автомобили. Като е предвидено с годините правилата за достъп до центъра на столицата през зимните месеци да бъдат затегнати.

Другите възможни мерки включват предоставяне на директни субсидии за покупка на нови превозни средства с нулеви емисии, тоест на електромобили, които да бъдат валидни само за ограничено време или за покупката на определен брой автомобили, тоест до достигане на минимален брой такива превозни средства. Има и идея за данъчни облекчения за покупка и използване на превозни средства с нулеви емисии, които също да бъдат в сила за ограничено време или до регистриране в страната на определен брой електрически превозни средства. Друга възможна промяна е осигуряване на достъп на електромобилите до бус лентите. Има идея да бъде насърчено и предлагането на превозни средства с нулеви емисии за съвместно използване от гражданите.

В България все повече се разпространяват споделените услуги за мобилност. В Интегрирания план в областта на енергетиката и климата е записано, че развитието на тези услуги може напълно да промени модела на притежание и използване на превозното средство, от притежаване на продукт (автомобил) до използване на услуга (мобилност). Тоест ще бъде насърчено хората да не купуват коли, а да използват под наел електромобили, когато са им необходими. В документа, изпратен в Европейската комисия, е посочено, че възможност за наемане на електрически автомобили вече има в София и Пловдив. В специално приложение хората могат да видят както зоните, в които електрически автомобил може да бъде нает и освободен, така и всички свободни да бъдат наети около 1000 електрически коли. В България се развиват и услуги за споделяне на велосипеди и е-скутери, пише в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата.

Електромобилите нараснаха с 65%

Общините пускат градски транспорт на водород

Правят зарядни станции по магистралите

В редица общини в страната ще има градски транспорт на водород, става ясно от проекта за Интегриран план в областта на енергетиката и климата на България. В документа е посочено, че трябва да бъде увеличен делът на превозните средства с водородни горивни клетки и да бъде внедрена инфраструктура за презареждане с водород. Наличието на инфраструктура за презареждане е критична необходимост за стартиране на транспорта с водород в България.

В момента България няма производство на водород и инфраструктура за водородни зарядни станции. Затова ще бъдат направени промени, с цел повишаване на ефективността и намаляване на разходите при изграждане на станции за зареждане на превозни средства на водород. Предвижда се първите зарядни станции да произвеждат водород на място чрез възобновяема електролиза, пише в документа, изпратен в Европейската комисия.

Въвеждането на водороден електротранспорт се предвижда да започне от градския автобусен транспорт, за който отговарят общините. Този подход е по-рентабилен поради възможността за пускане на голям брой транспортни средства и изграждане на инфраструктура за зареждане, която регулярно ще бъде използвана. Към момента в България четири общини проявяват интерес към въвеждането на водороден автобусен транспорт: София, Стара Загора, Бургас и Русе. Друга ниша за водородния транспорт, която ще се развива силно, е международният товарен транспорт, където България има силна позиция, пише в документа. Това ще наложи осигуряване на съответната национална инфраструктура и изграждане на зарядни станции по магистралите.

Ще бъде стимулиран и преходът на таксиметровите компании и обществените превозвачи към използване на автомобили с нулеви емисии на вредни газове, тоест на електромобили. Към 1 декември 2023 г. броят на електрическите превозни средства се е увеличил с 65% за година от 8791 на 14 517, а хибридните превозни средства са нараснали с 52% от 30 774 на 46 779. Общините трябва да разработят свои инвестиционни програми за електрически транспорт, пише в проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата.

Общественият транспорт минава на ток

Учат ни да шофираме по-икономично

Оптимизираме разхода на гориво

Ще учат шофьорите как да пестят гориво.

Шофьорите ще бъдат обучавани на икономично шофиране. Това ще бъде част от мерките за повишаване на енергийната ефективност в транспортния сектор, пише в проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата на България. Министерството на транспорта и съобщенията ще насърчава и улеснява специфични обучения на водачи за подобряване на икономичното шофиране. Тези курсове ще включват модул за управление, който, въз основа на изискванията за безопасност, включва теми за увеличаване на способността за оптимизиране на разхода на гориво чрез ефективно шофиране, пише в документа, изпратен в Европейската комисия.

В момента курсовете на кандидатите за шофьорска книжка не включват насоки за икономично шофиране. Някои инструктори дават съвети какво може да бъде направено, за да бъде намален разходът на гориво, но това по-скоро е бонус в шофьорския курс, а не стандарт в обучението.

Сред другите мерки за подобряване на енергийната ефективност в транспорта е увеличаване дела на обществения електрически транспорт. Тук влизат и подобряване на железопътната инфраструктура и обновяване на влаковете.

Предвидени са и мерки за увеличаване на дела на електрическите и хибридните превозни средства. За да стане това е необходимо да бъде подобрена инфраструктурата за зареждане на електрически и хибридни превозни средства. В момента зарядните станции за автомобили се управляват главно от частни инвеститори, пише в документа, изпратен в Европейската комисия. В страната има 15 фирми, които управляват зарядни станции, а към началото на декември 2023 г. е имало 1586 зарядни станции.

Изкуствено вдигат цените на горивата

Въвеждат правила за транспортна бедност

Искат график за затваряне на ТЕЦ-овете

Само за най-бедните ще има помощи за транспорт, а останалите ще плащат по-скъпи горива за автомобилите.

Да бъдат изготвени правила за определяне на транспортна бедност, препоръчва Европейската комисия на България по повод проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата. Европейската комисия (ЕК) вече е решила сухопътните преводни средства и сградите да бъдат включени в схемата за търговия с вредни емисии. Както “Труд news” вече писа, плановете на ЕК са да започнем да плащаме за вредните емисии от автомобилите от началото на 2027 г., което ще доведе до поскъпване на бензина и дизела с около 50-80 ст. за литър. По този начин, чрез изкуствено повишение на цените на горивата, от Европейската комисия искат да принудят хората да заменят автомобилите си с двигатели с вътрешно горене с електромобили.

Поскъпването на горивата ще удари по джоба всички, които карат автомобил на бензин или дизел и нямат пари, за да купят кола на ток. Затова от ЕК искат да бъде изготвена оценка за въздействието от включването на горивата в схемата за търговия с вредни емисии върху най-уязвимите хора от обществото. Определянето на транспортна бедност означава, че за най-бедните може да има някакви помощи, за да може да се придвижват. Но за работещите хора, дори да са с ниски заплати, помощи няма да има и те сами ще трябва да плащат от оскъдните си доходи изкуствено повишените цени на бензина и дизела.

От ЕК настояват в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата да бъде разписан ясен график за постепенно спиране на използването на въглища. От ЕК искат България да представи допълнителна информация за това как ще ускори внедряването на възобновяеми енергийни източници и как постепенно ще бъдат премахнати изкопаемите горива в сектора на отоплението и охлаждането и как в централното отопление в градовете ще бъде използвана геотермална енергия.

По-късно тръбопроводът ще стига до Румъния

Изграждат водородна връзка с Гърция

Първоначално дължината ще бъде 250 км

Ще бъда изграден тръбопровод за транспортиране на водород, който ще свързва България и Гърция.

“Булгартрансгаз” разработва проект за изграждане на водородна връзка между България и Гърция, става ясно от Интегрирания план в областта на енергетиката и климата. Проектът ще осигури транспортен маршрут за пренос на водород от Югоизточна до Централна Европа, както от вътрешно производство, така и от внос.

Проектът предвижда изграждане на тръбопровод за транспортиране на водород с дължина около 250 км и две компресорни станции. Изпълнението на проекта ще осигури двупосочен трансграничен капацитет за пренос на водород между България и Гърция в нова точка за свързване в района на Кулата/Сидирокастро. Като следваща стъпка се предвижда да продължи разширяването на тръбопровода както в рамките на България, така и до трансгранични точки за връзка със съседни страни.

Проектът ще се развива в северна и източна посока и по този начин ще осигури допълнителна трансгранична свързаност с Румъния и страните от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 4
  42
  Tonto
  А-де я пуснете тролейте по магистралата така ще е още по - добре . Мамка ви прости крадливи помяри , мислете малко за хората не само за вашите гъзове.
 • 4
  41
  Реалист
  Вън от ЕС щом се намисат така безскрупулно в българските вътрешни работи. Хората не карат стари коли щото много ги харесват,а защото заради политиката на ЕС да толерира колосалните печалби на френски,немски и италиански автопроизводители с въвеждането на ненормални мита за вноса извън ЕС (японски и най-вече китайски) новите автомобили станаха непосилни не само за източноевропейците ,но и за западноевропейците. Вдигане на данъци и въобще цени на някои стоки с презумпцията да се постигнат някакви резултати е чиста дискриминация спрямо хората с ниски доходи. Значи нямаш пари - не караш автомобил. Или нямаш пари - не ядеш месо и млечни продукти щото и на тях искат да слагат въглероден данък. Тия в Брюксел са загубили връзка с нормалните хора . Все повече увеличаващият се процент на хора под прага на бедност в ЕС обрича милиони на мизерия и глад . А ония идиоти измислят нови и нови ограничения и данъци. Ако искахме нов Комунистически интернационал и ново КПСС да си бяхме останали при старите. Тогава поне имахме индустрия и пазари. Скоро очаквам фон дер Лайнените да забранят и опозиционните партии както вървят нещата.
 • 6
  40
  Ники
  Само за информация за да влезе някой и да стане член в давоз ония изроди който толерират изродчето грета членовете плащат по 250 хил долара за да са поканени и тия изроди ни определят как да живеем поне в европа щото другите са ги сложили на оная си работа ,и едва ли някой може да ги задължи да плащат водородни квоти крайно време е всички да сложим ония от давоз на оная си работа и да вървят на бабината си тия хубавци нагли долни мръсни изроди
 • 13
  39
  НикNik
  Пълна глупост Значи може да карам кола 400кс.харчеща по 20л.100 и вредни газове макар и ЕR5 и да не плащам а колата ми Форд на 20г.харчеща 5,,5л.100ще плащаоще данък.Ами утре след 7г когато почнат да се бракуват литиевите батерии какво страшно зацапване на природата предстой .Мислил ли е някой от тези дето крадат евро пари по правителствата какво ще стане тогава.Много голямо фирми вече отново преобмислят стратегията си за ДВГ да се продължи.
 • 13
  38
  ptica
  Пак мнoгoсловие, бг алчност и лъжи, и овчи, много, много овчи прост народ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари