Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари световния трудов пазар като "цунами"

1
Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд
Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Снимка: ЕПА / БГНЕС

Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд

Изкуственият интелект (ИИ) удря световния пазар на труда като "цунами", заяви в понеделник управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Изкуственият интелект вероятно ще повлияе на 60% от работните места в развитите икономики и на 40% от работните места по света през следващите две години, посочи Георгиева по време на събитие в Цюрих.

"Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това", каза тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързан с Университета в Цюрих.

"Това (ИИ) може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, до повече неравенство в нашето общество", отбеляза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева каза, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, цитирайки глобалната пандемия през 2020 г., както и войната в Украйна.

"Въпреки че очакваше повече сътресения, особено поради климатичната криза, световната икономика остана забележително устойчива", посочи тя.

"Не сме в глобална рецесия", заяви Георгиева, която беше апострофирана от протестиращи, призоваващи за действия по изменението на климата и справяне с дълга в развиващия се свят.

"Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, но това не се случи. Инфлацията, която ни удари с много силна сила, намалява почти навсякъде", посочи шефът на МВФ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари