Кога да закусваме и вечеряме, за да забързаме метаболизма си?

1
Хората с бърз метаболизъм изгарят повече калории - дори в покой
Хората с бърз метаболизъм изгарят повече калории - дори в покой

Хората с бърз метаболизъм изгарят повече калории - дори в покой

Сутрешната активност да започва в 6 сутринта, а пълната активност да приключва преди 22 часа - това съответства на естествените циркадни ритми на тялото, каза д-р Нахид Али в интервю за британското издание GB News.

Чрез прилагането на подход за определяне на времето за хранене, особено на закуска и вечеря, можете да увеличите способността на тялото си да изгаря коремните мазнини“, каза той, цитиран от nypost.com и Здравето.

Подкожната мазнина е сланинките на корема ви, която можете да видите и да щипнете. Висцералната мазнина, която се натрупва дълбоко в корема, около стомаха, черния дроб и червата, може да е най-опасният вид мазнина, тъй като освобождава токсични вещества, които повишават кръвното налягане и причиняват възпаление. Доказано е, че ограничаването на приема на храна до определено време намалява количеството на висцералните мазнини.

В идеалния случай закуската трябва да се консумира в рамките на един час след събуждането, около 7 часа сутринта, за да стартирате метаболизма си“, съветва Али. - Вечерята трябва да се яде поне два до три часа преди лягане, около 19 часа, така че тялото да има достатъчно време да смели храната, преди скоростта на метаболизма да се забави по време на сън.“

Метаболизмът е процес на превръщане на храната в енергия. Хората с бърз метаболизъм изгарят повече калории – дори в покой. Проучване установи, че тялото изгаря по-малко калории късно вечер, а най-много през деня и вечер.

Проучване от 2019 г. препоръчва хранене два до три пъти на ден, като закуската е особено важна; последно хранене - между 15:00 и 16:00 часа; избягвайте късните закуски.

Следването на този график може да понижи холестерола, да намали възпалението и глада, като същевременно, подобри вашия циркаден ритъм - 24-часовият часовник на тялото, който контролира моделите на съня, освобождаването на хормони, апетита, храносмилането и телесната температура.

Изследователите отбелязват, че завършването на храненето толкова рано през деня може да не е желателно или възможно за много хора, тъй като това е промяна на парадигмата от традиционните модели на хранене в много части на света. Ако е така, те препоръчват да консумирате по-голямата част от калориите си рано през деня или да позволявате значителни интервали между храненията.

Въпреки това, Али казва, че неговият график на хранене поддържа инсулиновата чувствителност и помага за управлението на хормоните на глада през целия ден, като по този начин спомага за намаляване на мазнините по корема.

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Коремните мазнини и заседналият начин на живот могат да доведат до инсулинова резистентност, която да причини предиабет и диабет тип 2.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари