Трите телекома се държат с клиента като с крепостен

24
Мобилните оператори предлагат едни и същи цени и имат една и съща агресивна маркетингова политика
Мобилните оператори предлагат едни и същи цени и имат една и съща агресивна маркетингова политика

Мобилните оператори предлагат едни и същи цени и имат една и съща агресивна маркетингова политика

Един от проблемните пазари в България е този на телекомуникациите. В него трима участници действат като едно предприятие и така диктуват цените и качеството на услугите, без да допускат нови играчи.

"Те предлагат едни и същи продукти на едни и същи цени, имат една и съща агресивна маркетингова политика, имат еднакви клаузи в договорите и общи условия, предлагат пакетни продажби, правят индексация на цените по едно и също време. Потребителят няма никакъв избор, той е като затворен (крепостен) клиент на съответния мобилен оператор. Дори да е възможно да се откаже без неустойки, избирайки друг оператор, попада на същите условия и цена". Това коментира в предаването (О)позиция Мирослава Маринова, икономист и доктор по конкурентно право, която близо 10 години е била служител в Комисията за защита на конкуренцията, а в периода 2019-2021 г. е експерт в британския енергиен регулатор Ofgem. В момента тя е преподавател по конкурентно право във Великобритания.

"Това колективно господстващо положение, което не се забелязва от КЗК, позволява на трите мобилни оператора да генерират огромни печалби, като налагат високи цени в ущърб на потребителите", допълва тя, предаде СЕГА.

Маринова препоръчва спешна намеса от страна на регулаторите като КЗК, КРС и КЗП, която да ограничи пакетните продажби на телекомите, така че потребителите свободно да купуват отделни услуги и продукти, както и да се улесни преносимостта на номерата. Българският пазар се характеризира с 97% пакетни продажби, а това прави преминаването от един към друг оператор много по-трудно.

"Налагането на 15% таван на търговската надценка за хляба в крайна сметка може да предизвика обратен ефект - повишение на цената на хляба. Някои търговци и производители - предимно по-малките, няма да издържат да покриват разходите си и ще бъдат принудени да напуснат пазара. А това ще доведе до увеличение на концентрация на пазара и до повишение на цените в дългосрочен план. Да се надяваме, че мярката, гласувана от Народното събрание, ще е действително краткосрочна - до края на годината, и няма да предизвика по-големи проблеми," отбеляза д-р Маринова.

Според нея на българския пазар на храни като цяло, както и в други сектори, съществуват системни проблеми с конкуренцията заради липсата на реакция от страна на Комисията за защита на конкуренцията. "КЗК трябва да осигури условията за ефективна конкуренция и цените сами ще се регулират", посочва Маринова.

Още във видеото може да научите как британският регулатор Ofgem се грижи за ефективната конкуренция на телекомуникационния пазар в Обединеното кралство и кое пречи КЗК да бъде като него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    9
    Вечеровски PhD
    Корпорациите имат клиентите си за потребители , а не за Homo Sapiens . Всички без изключения наричат хората "потребители" . Говедото също е потребител на услугата "грижа за животното, което дава мляко" например. Главният въпрос е Потребителя дали е съгласен да го имат за по низш индивид , нещо като маймуна. Който си дава СЪГЛАСИЕТО да го яхат няма право да се оплаква че го таковат както си искат - Основен закон на социума.
  • 11
    8
    Георги Илиев
    Карта на Водафон Турция, 10лв такса на месец 25gb.интернет 1000мин разговори и 250смс на месец.
  • 19
    7
    Швейк
    аз също не съм доволен от виваком, не предоставят услугите сключени по договор, след приклюване на договора с удоволствие ще се разведа с тях
  • 15
    6
    Секарио
    Аз съм абонат на виваком. Договорът ми изтича декември и няма да го подновя,даже и карта с ваучер няма да си купя. Към Чужд оператор. Бях 4г с водафон в чехия на ваучер 3 крони на минута. 10крони са 70 стотики грубо. От 2016 година не купувам нищо от българия а ходя в чужбина там е по евтино и по качествено. Всичко
  • 24
    5
    За телекоми в БГ.
    Правят си каквото искат Гаврят се.Депутатите са с пръст в гъзззз.Кой е казал ? Дай ми на една държава комуникациите,печатането на пари и здравеоппазването и тя е мойта.Някой замисля ли се зад фармацефтични компании о ъелекоми,кой стои? Във всички случай не е Ел Пром,Правец,ДЗУ, или Ален Мак и Фармахим.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари