Празник на чевермето събра стотици хора в Златоград

0

Традицията се спазва от 13 години

Стотици гости от цялата страна и от съседна Гърция посрещнаха в Златоград за Празника на чевермето, предаде БНТ.

Традицията се спазва от 13 години.

150 агнета бяха приготвени по специална технология в района на градския парк. Там беше обособен автентичен занаятчийски кът. В района можеше да се влезе само с народна носия.

Оркестър "101 каба гайди" веселеше хората. Под звуците на гайдите и със шествие чеверметата бяха понесени към площада на Златоград. Фолклорният празник продължава и в момента.

"Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите ни, местните, родопските обичаи, носиите да покажем, по какъв начин са шити. Голяма част от хората, които са сред нас имат ръчно изработени, както и моята носия е изцяло ръчно изработена, т.е. да покажем и занаятчийството в нашия край", каза Мирослав Янчев - кмет на Златоград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари