Израел празнува настъпването на 5780-та година

0
Новата година - Рош Хашана се празнува два дни, като през този период  традицията забранява да се работи каквото и да било, освен да се приготвя храна
Новата година - Рош Хашана се празнува два дни, като през този период традицията забранява да се работи каквото и да било, освен да се приготвя храна Снимка: Getty Images/Guliver

Със залеза на слънцето вчера в Израел започнаха празненствата по случай новата 5780 година по еврейския календар, според който дните се броят от залез до залез.

Новата година - Рош Хашана се празнува два дни, като през този период  традицията забранява да се работи каквото и да било, освен да се приготвя храна.

На новогодишната трапеза се слагат ябълки с мед, сладки, ястия от моркови, цвекло, тиква, фурми, а също и глава на риба или овен. Това се прави, защото в превод Рош Хашана означава "Глава на годината".

Прието е, че Рош Хашана се отбелязва не през първия, а през шестия ден от Сътворението на света, когато Бог е създал човека. Новата година е началото на много есенни еврейски празници, сред които са Йом Кипур и Сукот. В навечерието на Рош Хашана по традиция централното статистическо бюро на Израел публикува данни за броя на населението. В новата година по еврейския календар Израел навлиза с население 9,092 милиона души. През изминалите 12 месеца броят на израелците е нараснал със 184 000 души или с 2,1 на сто. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари