Защо българското посолство в Лондон дължи близо милион паунда за транспортни такси?

1
Дипломатите ни отказват да платят сумата
Дипломатите ни отказват да платят сумата Видео: NOVA

Дипломатите ни отказват да платят сумата

Българското посолство в Лондон дължи близо милион паунда транспортни такси. Внушителната сума от 923 510 паунда, е натрупана от служебните коли на дипломатическата ни мисия през последните десет години. Дипломатите ни отказват да плащат, така наречената "такса за задръствания". Тя е в размер на 15 паунда на ден, и се събира от всички коли на бензин и дизел, които влизат от понеделник до петък в най-натоварената централна част на британската столица. Доста посолства, включително нашето, обаче я бойкотират.

"Надявам се, че тези посолства, които в момента не плащат таксата за задръстване, ще последват примера на тези, които плащат и ще разберат, че службата за лондонски транспорт именно така тълкува правилата. Ще продължим да говорим с посолствата, транспортната служба на кметството ще се обърне и към правителството за помощ. Когато беше кмет на Лондон, Борис Джонсън критикуваше тогавашното лейбъристко правителство за тези неплатени такси. Но когато стана министър-председател, не направи нещо по въпроса. Така че ще продължим да говорим с правителството, но също така, и с посолствата, за да ги убедим да платят таксата", казва кметът на Лондон Садик Хан, предава NOVA.

От българското посолство отказват да обяснят защо не плащат, но представител на американското, разясни, че смятат таксата за данък, от който по принцип дипломатическите мисии са освободени съгласно международното право и Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Лондонските власти обаче не мислят така. Според тях таксата е цена за по-специална услуга. Въведена бе преди години, за да откаже хората да се движат с кола в центъра на Лондон и по този начин да се намалят катастрофите, задръстванията и замърсяването на въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари