Светослав Илчовски мести бизнеса си в Румъния

23
Безумно високи ренти убиват българското земеделие, хиляди декари земи ще запустеят, коментира фермерът
Безумно високи ренти убиват българското земеделие, хиляди декари земи ще запустеят, коментира фермерът Снимка: Камелия Александрова / 24 часа

Безумно високи ренти убиват българското земеделие, хиляди декари земи ще запустеят, коментира фермерът

След години работа в земеделския сектор в България, в началото на 2021 г. Светослав Илчовски обяви, че продава стопанството си. Междувременно той премества бизнеса си в Румъния, където придобива 10 000 хектара земеделска земя. С какво е по-различно земеделието в Румъния, какви са предимствата, има ли въобще недостатъци и къде е най-големият проблем в българското земеделие, коментира Светослав Илчовски в интервю, публикувано в "Агрозона".

Земеделието в Румъния е много по-опростено. Бизнес тук е прави по-лесно от всяка гледна точка. В Румъния се работи с арендни договори, които са фиксирани в пшеница и заверката на договорите става по решение на кметството. Кметът ги заверява, не даваш пари за нотариални такси, няма излишни действия и разходи. При условие, че пшеницата е по-евтина – плащаш по-малко, ако е по-скъпа – обратното, пояснява Илчовски. Арендите са фиксирани в пшеница и са много по-евтини от спекулативните в България“, споделя той.

Абсолютно цял свят инвестира в Румъния и в бизнес тук. Процедурите са много улеснени, има условия, които трябва да изпълняваш и това е. Няма значение дали си румънец или чужденец“, допълва земеделецът.

Освен това субсидиите са по-високи, има и дерогации. Много по-лесно се управлява стопанство и Бизнес в Румъния, отколкото в България. Субсидиите на дка са с около 10 лв. повече на дка, спрямо тези в България, пояснява още той“, коментира още Илчовски.

Съоръженията за напояване и хидролемиоративната система също са на много по-добро ниво в Румъния“, допълва той.

По-ниски разходи за фермерите

В момента жънем слънчоглед, добивите са около 320 кг/да, при пшеницата около 590 кг, но разхода е много по-малък. Семената и препаратите са по-евтини, торовете са на същите цени като в България“, разказва Илчовски.

Най-високите ренти в Румъния достигат до 60 лв.

В България рентите са безумни, производителите не жънат толкова, колкото са обещали да плащат рента. Много земеделци разпродават земите си и фермите си в момента. Рентите в Румъния варират между 20 и 60 лв., в България започват от 60 и стигат до 200 лева“, коментира той.

Фермерите се отказват да работят в земеделието, хиляди декари земя ще запустеят. Проблемът не е толкова в украинското зърно, колкото в арендата. Разходите са невиждани, това убива Българското земеделие. Невиждани цени, високи аренди, кредити, лизинги и това е пагубно. Създаде се брутална каша в този бизнес и самоунищожение.“, споделя още Илчовски.

Най-големият ми съвет към всички е: спрете да работите едногодишни договори. Така става вдигането на рентите, от година на година, извиват се ръце. Тези договори ще потопят много фермери и ще има много фалити“, заяви той.

Към момента Илчовски все още разполага с около 100 хиляди декара земи в България. Предвид ситуацията и фактът колко фермери разпродават земите си в момента обаче, състоянието на земеделието в България е критично, смята той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    25
    Хахаха
    Да го ожалиш горкия зърнар. Шефчето на Октопод холдинг. С 1000 фирмички за да усвоява субсидии, понеже максимума е 300 хиляди на стопанство? Лайнар!!!
  • 1
    24
    Лалугер
    Тоя какво иска?Да ползва земите на хората безплатно ли?
  • 1
    23
    Пръц
    ебаааго 15-20лв./дка толко па да е безумно скъпо, по-скоро трябва да ви резнат субсидиите :D
  • 10
    22
    Гражданин
    Пак ли този алчен хленчещ милионер с Ферари! Да заминава, да освободи място и земя за по читави хора, на малцина ще липсва
  • 9
    21
    АЗ
    Мизерник за 20лв рента няма да погледнеш и помиришеш нивите на хората.Дееба и лакомията аз
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари