Пенсионирана медицинска сестра е и лекар и аптека за хората в Табачка

2
Ирина обикаля къщите на хората, носи лекарства, бие инжекции, защото те са изоставени на произвола
Ирина обикаля къщите на хората, носи лекарства, бие инжекции, защото те са изоставени на произвола Видео: БНТ

Пенсионирана медицинска сестра от русенското село Табачка се грижи за възрастните хора, защото в селото няма нито лекар, нито аптека.

Жената разнася лекарства и бие инжекции на самотните старци, които нямат близки.

Времената, когато тук е имало лекар и здравна служба, безвъзвратно са отминали.

Ирина Савова – пенсионерка, медицинска сестра: "Той не може да плаща поддръжката на тая здравна служба и се отказа човекът и сега или аз ходя по къщите, или в нас идват, който може да дойде."

В община Иваново няма здравни заведения и аптеки. В село Табачка идва общопрактикуващ лекар, но рядко, защото обслужва няколко села.

Ценка Парашкевова – служител в кметството в село Табачка: "Местното джипи е с постоянно пребиваване в село Кошов и ако някой се разболее, трябва да отиде в Кошов да си вземе направление. Иначе идва един път в годината."

И така пенсионираната медицинска сестра Ирина, освен че мери кръвното и бие инжекции, се превърнала и в социален работник.

Ирина Савова – пенсионерка, медицинска сестра: "Книжките им са в мене, ходя в Кошов, написвам им рецепти, оттам се вдигам, отивам в Русе, вземам им лекарствата и тръгвам, от къща на къща. Поела съм този ангажимент, защото, какво да ви кажа, те толкова са беззащитни, такива едни, не могат не да си купят лекарства, ами трудно ходят и хляб да си вземат."

Жената върши всичко това безвъзмездно, защото повечето старци от Табачка са на ръба на оцеляването. В същото време сред тях има и тежко болни хора, които нямат близки и живеят съвсем сами.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари