Димитър Маринов: Електронните рецепти ще позволяват купуването на лекарства на части

0
Хартиените рецепти ще се изпълняват до изтичане на валидността им, която е не повече от 6 месеца, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз
Хартиените рецепти ще се изпълняват до изтичане на валидността им, която е не повече от 6 месеца, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз Видео: NOVA

Хартиените рецепти ще се изпълняват до изтичане на валидността им, която е не повече от 6 месеца, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз

От понеделник започва задължителното предписване само на електронни рецепти за всички антибиотици и лекарства за диабет. Вече издадените валидни рецепти на хартия са активни и ще се изпълняват до изтичането на давността им. А тя обикновено е не повече от шест месеца, както е по наредба. Така е преценил законодателят, че терапия за повече от 6 месеца не може да се предписва, което означава, че след този период трябва отново да се отиде на лекар. Това заяви в ефира на NOVA председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов по повод въвеждането на новата система за предписване на рецепти от началото на следващата седмица.

Той уточни, че срокът на давността важи и за електронните рецепти. „Те съдържат същите реквизити, каквито съдържа и хартиената рецепта. Просто е под друга форма – електронна. Такава рецепта може да се изпише от всеки лекар, дентален лекар и зъболекар може да я предпише”.

На въпрос ще може ли електронната рецепта да бъде „частично изпълнена”, тоест лекарствата в нея могат ли да бъдат взети от различни аптеки, Маринов обясни: „Пациентът може да започне терапията си като си вземе частично по една опаковка от всеки лекарствен продукт и след седмица, примерно, да си закупи останалото количество. Тоест „отметката” на рецептата ще бъде активна. Може да се вземе всяка опаковка от лекарствата в различни аптека. Няма абсолютно никакъв проблем”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари