Има остър недостиг на аптеки в селата в Русенска област

0
Хората са принудени да пътуват километри, за да си купят лекарства
Хората са принудени да пътуват километри, за да си купят лекарства Снимка: БГНЕС

В село Иваново аптеката е затворила преди 10 години

Остър недостиг на аптеки в селата в Русенска област.

В една от общините няма нито една, а в други три са под минимума, според нуждите на населението. Хората, най-често пенсионери, са принудени да пътуват километри, за да си купят лекарства.

80% от аптеките в областта са в Русе, а в по-малките общини няма нито една. В село Иваново аптеката е затворила преди 10 години, информира БНТ в свой репортаж по темата.

Здравната служба на село Иваново някога е била аптеката. Имало е и стоматологичен кабинет. А сега само в четвъртък идва личният лекар. И хората са принудени да се запасяват.

Но не всичко може да се предвиди. Затова и самите фармацевти искат да бъде въведе регулация за откриването на аптеки.

"За тези, които са по лекарско предписание често пъти животоспасяващи лекарства, знам случаи, в които хората пропътуват между 80 и 100 километра", заяви Пламен Филев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Русе.

В момента се прави проучване по региони, за да може да бъде създадена национална аптечна карта и да се въведат механизми, които да разпределят аптеките по-равномерно.

"Това може да се промени единствено с ограничаване на броя на обектите в големите населени места, в градовете, чрез националната аптечна карта може да се формира максимум и по този начин да се гарантира и еднакъв достъп на гражданите до фармацевтични услуги", каза още Пламен Филев.

В същото време в русенска област не достигат над 40 магистър-фармацевти и въпреки законовите разпоредби често в аптеките ни обслужват хора с по-ниска или без квалификация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    daskal
    Фармацевтиката е пазар. Държава, общини и кметства - ако мислят за хората - трябва да създадат условия, при които фармацевти да отварят аптеки в малките населени места или да ги обслужват по някакъв начин. Вие бихте ли си отворили аптека в едно село, ако оборотът ви днес е 100 лева. Не, нали? Няма да ви стигат да си платите дори тока.
  • 3
    2
    еми
    Няма как при сриващ се град и още по-циганизирана и обезлюдена околия да работят аптеки. В Русе аптеките също са намалели доста, въпреки безбожните надценки.
  • 5
    1
    Гената
    Но в селата, а и в самото Русе пък има остър недостиг от хора, така че острият недостиг на аптеки скоро ще е без значение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари