Проф. Аргирова: До една година ще има ваксина срещу ХИВ

0
Четири десетилетия след появата на инфекцията се задава избавление за човечеството към 2030 година
Четири десетилетия след появата на инфекцията се задава избавление за човечеството към 2030 година Снимка: БГНЕС

Четири десетилетия след появата на инфекцията се задава избавление за човечеството към 2030 година

До една година се очаква да приключат клиничните изпитания на ваксина срещу ХИВ, базирана на РНК-технологията. Първите резултати са много обнадеждаващи. Това заяви пред радио Стара Загора проф. Радка Аргирова по повод Световния ден за борба със СПИН.

По думите ѝ някога заразяването с ХИВ е било смъртна присъда, а днес серопозитивните се считат за хронично болни.

„Прилаганото лечение е световно признато и връща продължителността на живота на носителите на ХИВ. Антиретровирусната терапия дава шанс на серопозитивни хора да поддържат т.нар. неоткриваем вирусен товар, т.е. да не са заразни. Въпреки това те нерядко са принудени да се борят срещу предразсъдъците в обществото, стигмата е тежка“, подчерта проф. Аргирова, цитирана от Zdrave.net.

Официално над 4000 българи са носители на вируса. Най-засегнати са хората с хомосексуални наклонности, а по кръвен път вече няма заразени лица. Годишно терапията на един болен струва на държавата около 8000 - 10 000 долара. В пет града – София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен, където има медицински университети и центрове към тях, се полагат професионални грижи за пациентите и се провежда мониторинг на лечението им.

Децата с ХИВ у нас са 8. В наши дни ХИВ-позитивни бременни, приемащи необходимите медикаменти, раждат бебета, които не са заразени с вируса.

„България е на път да прекрати възможността за предаване на ХИВ от майка на дете“, каза още проф. Аргирова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари