Проф. Радка Аргирова ще разкаже в Русе за Държавна сигурност и вируса на СПИН

1
През 1985 година вирусологът пренася със самолета от Западна Германия в дамската си чанта пластмасови съдчета с клетки, заразени с вируса на СПИН
През 1985 година вирусологът пренася със самолета от Западна Германия в дамската си чанта пластмасови съдчета с клетки, заразени с вируса на СПИН Снимка: БГНЕС

През 1985 година вирусологът пренася със самолета от Западна Германия в дамската си чанта пластмасови съдчета с клетки, заразени с вируса на СПИН

На 6 октомври от 18:00 часа в зала „Европа“ на Доходното здание ще се състои среща с известния наш вирусолог проф. д.м.н. Радка Аргирова и журналистката Юлия Пискулийска, която ще представи книгата си за проф. Аргирова „Псевдоним „Вирус“ с окраска „Диверсия“. Събитието е организирано от Дружеството на журналистите в Русе към СБЖ.

Документалната книга излезе от печат през декември 2019 г., но заради COVID-19 представянето ѝ бе отложено във времето. Тя разказва за един отдаден на науката човек, на когото често му се налага да влиза в битки, за да докаже правотата си. През 1985 г. Радка Аргирова пренася със самолета от Западна Германия в дамската си чанта пластмасови съдчета (матрачета) с клетки, заразени с вируса на СПИН, за да ги изследва. Ръководена е от високо хуманни съображения и увереността, че много скоро в България ще е необходима бърза диагностика на определени рискови контингенти. Намеренията ѝ са добри, но тя се сблъсква с предразсъдъци, страхове, съмнения, че е внесла в страната ни биологично оръжие. Никой не иска да влиза в стаята ѝ, в която тя и лаборантката ѝ работят с клетките. Налага се да дава писмени обяснения пред службите. Държавна сигурност завежда дело срещу Радка Аргирова под псевдоним „Вирус“ с окраска „Диверсия“.

Входът за срещата е свободен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари