Едва сега ПП внасят в съда документите си за регистрация като партия

0
Това е последната стъпка преди формацията официално ще бъде обявена за партия
Това е последната стъпка преди формацията официално ще бъде обявена за партия Снимка: БГНЕС

Това е последната стъпка преди формацията официално да бъде обявена за партия

В сряда от "Продължаваме промяната" (ПП) са внесли в Софийския градски съд (СГС) необходимите документи, за да бъдат официално регистрирани като политическа партия, пише Mediapool.bg.

Това е последната стъпка, при която, ако няма нередности, формацията официално ще бъде обявена за партия. Всъщност, партията подава документите си само два дни преди да изтече срокът, в който може да го направи.

Сега съдът има едномесечен срок да насрочи открито заседание с призоваване на молителя и при участие на прокурор да разгледа молбата. След това трябва да се произнесе в 14-дневен срок от заседанието.

Не е ясно обаче дали партията ще успее да получи регистрацията си навреме, ако има нови предсрочни парламентарни избори, защото не е ясно кога биха били те, а и не се знае дали съдът ще бърза или ще насрочи заседанието, а след това ще излезе и с решение в последния възможен момент. Освен това не се знае и дали няма да им обжалване на решението, което ще забави процедурата.

По закон за да бъде регистрирана една партия, трябва да бъдат извървени няколко стъпки. Първо трябва да се събере инициативен комитет от поне 50 души, които да приемат учредителна декларация с основните принципи и цели на бъдещата политическа партия. След това декларацията се публикува в поне един национален всекидневник и се открива подписка за набиране на членове-учредители. В срок до 3 месеца от датата, на която е приета учредителната декларация, трябва да се проведе учредително събрание на което трябва да присъстват най-малко 500 граждани с избирателни права, които одобряват устав и ръководство. Учредителното събрание на ПП се проведе на 15 април, а законът предвижда до 3 месеца след него да бъдат подадени необходимите документи в СГС. Така партията е "хванала" последния момент преди регистрацията ѝ да стане неуспешна.

За регистрация политическите партии са длъжни да представят в съда: учредителна декларация; протокол от учредителното събрание; устав на партията; списък, съдържащ трите имена, ЕГН, постоянен адрес и саморъчен подпис на не по-малко от 500 членове - учредители на партията; декларации за индивидуално членство; нотариално заверени образци от подписите на представляващите политическата партия; списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 2500 членове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    ПП не беше ли сбирщайн от няколко еднофайтонни партии, сещам се за партия "Волт", към който сбирщайн се присламчиха кокорчовците? Интересно как ще правят партия с името на коалиция и кои ще участват. Извън темата : предлагам да се направи регистър на партийните членове, защото имам чувството, че има хора, участващи едновременно в няколко партии, както има и партии, които нямат членска маса.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари