FLiRT е новият вариант на COVID-19

0
Американските здравни власти предупреждават за нова мутация на вируса
Американските здравни власти предупреждават за нова мутация на вируса

Американските здравни власти предупреждават за нова мутация на вируса

Вирусът, предизвикал пандемията от COVID-19, отново е мутирал, като този път е създал варианти, наречени FLiRT, предупредиха от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC), съобщава ЮПИ.

Вариантите са открити при изследването на проби от отходни води, съобщиха от CDC. Наблюдението на случаите показва, че между 14 и 27 април един от вариантите FLiRT, наречен КР.2, е съставлявал около една четвърт от новите случаи на COVID-19.

По този начин КР.2 изпреварва предишния доминиращ щам, вариант JN.1, който сега съставлява около 22 % от случаите, според американските здравни власти.

Д-р Меган Рани, декан на Медицинския факултет на Йейл, казва, че вариантите FLiRT показват някои тревожни промени. Една от тях е изменението в шипчестия протеин, който вирусът използва, за да нахлуе в организма и да предизвика заболяване.

Този тип промени тревожат експертите, които посочват, че процентът на ваксинираните сред американците намалява. От септември 2023 г. насам само 22,6 % от американците са си поставили актуализирана ваксина, предава БТА.

Възможно е дори хората, които са си поставили най-новата ваксина, да не са добре защитени срещу JN.1 или новите варианти FLiRT:

Публикувано тази седмица предварително проучване на изследователи от Харвардския университет показва, че ефективността на ваксините срещу тези щамове намалява. Това проучване обаче още не е рецензирано.

Що се отнася до симптомите, хората, заразени с варианта FLiRT, проявяват почти същите симптоми, които са наблюдавани при JN.1. Те включват температура, втрисане, кашлица, болки в гърлото, запушване на носа или хрема, главоболие, мускулни болки, затруднено дишане, умора.

Не са изключени вкус или мирис, „мозъчна мъгла“ и стомашно-чревни симптоми като стомашно разстройство, лека диария, повръщане.

Лекарите подчертават, че не всеки ще има някой от тези симптоми или всичките заедно, тъй като заболяването COVID-19 варира по тежест и симптоми при различните хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    От мен:
    На майка ви путката, FLIRT-ясала!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари