"Продължаваме промяната" обяви готовност за поредица от предсрочни избори

1
Ще отидем на 10 вота, ако трябва, но няма да се предадем, закани се Кирил Петков на Бойко Борисов и Делян Пеевски
Ще отидем на 10 вота, ако трябва, но няма да се предадем, закани се Кирил Петков на Бойко Борисов и Делян Пеевски Снимка: Милена Стойкова/БТА

От "Продължаваме промяната" (ПП) на практика започнаха предизборната си кампания

Партията на Кирил Петков и Асен Василев провежда общото си събрание днес и утре, на което ще подбере кандидатите си за европейските избори, ще приеме промени в устава си, както и в своите ръководни органи.

Лидерите на партията използваха случая, за да опишат надълго и нашироко това, което смятат за постижения на правителството в оставка, което се оглавяваше от съпартиеца им Николай Денков. Това направи и самият премиер, който констатира, че заради провалената ротация на властта, на ПП й се налага да открие днес предизборната си кампания за предсрочните парламентарни избори, пише вестник СЕГА.

Същественото от изявленията им беше, че наред с критиките спрямо ГЕРБ, партийните водачи дадоха да се разбере, че са готови на бъдещо управление с партията на Бойко Борисов, както и на поредица от предсрочни избори, ако не стигнат до подходящ компромис.

Денков прости на Мария Габриел

Денков посвети доста време на пропадналите преговори с ГЕРБ. Той открито обвини преговорния екип на Бойко Борисов в лъжи, но беше изненадващо мек и благосклонно настроен към Мария Габриел – вицепремиерът, който трябваше да заеме поста му, ако ротацията се беше състояла.

"Беше ясно, че някои от тези хора (представителите на ГЕРБ – бел.а.) само отбиваха номера. Може би само Мария Габриел искаше да работи. Използвам случая да й благодаря. Направи някои грешки, не може да се внася несъгласуван списък с министри, но все пак показа в комуникацията как трябва да се държат едни политици, за разлика от другите, които лъжеха от сутрин до вечер", каза Денков. Така на практика прости на Габриел, която Кирил Петков по-рано обвини, че служи като параван на интересите на Бойко Борисов и Делян Пеевски, а Асен Василев я определи като "красивото лице на мафията".

"Видяхме, че решенията в ГЕРБ ги взима Пеевски и това трябва да бъде ясно. Коалицията е ГЕРБ-ДП. Сами се сетете кой е ДП", обобщи премиерът в оставка мнението си за бившите партньори на ПП.

Василев на борба с латиноамериканския модел

Асен Василев също говори дълго за постигнатото през последните 3 години, което според него надхвърля стореното за 12 години преди това от ГЕРБ. И описа разликата във визията си с тази на Борисов.

"В обществото има две групи, почти еднакви – избирателите на ГЕРБ и нашите. Те са под половината от гласуващите граждани. Въпросът е към всички други – по кой модел искате да се развива България: латиноамериканският с малко богати, всички други да стоят с ниски доходи или в емиграция, или европейският модел, където доходите растат, неравенствата намаляват, без да се създават пречки пред предприемчивите хора. Ако искате модела на Латинска Америка, на постната пица, позволете на ГЕРБ отново да спечели изборите", призова финансовият министър в оставка – по-скоро избирателите си, отколкото съпартийците си.

Той обяви, че пътят напред минава през въвеждането на честни правила и справедливост. Тук той видя и обяснението за пропадналата сглобка. "Ето това ГЕРБ и ДПС не могат и не искат да го допуснат. Затова отиваме на избори", заключи Василев.

Петков е готов на избори без край

По същата схема – собствените успехи и критика на ГЕРБ, продължи и Кирил Петков. На голям екран бяха показани три снимки – от едната страна беше Николай Денков, а от другата, едно до друго, бяха лицата на Борисов и Пеевски. "Искате ли премиер, който изглежда така - европейски академик, некорумпиран, или искате тях двамата?", попита Петков делегатите, които се смееха на бившите си (не)коалиционни партньори. Бившият премиер посъветва лидерите на ГЕРБ и ДПС да не крият близостта си и това, че работят заедно. "Кажете си – ние сме едно! Ще бъде по-лесно и по-честно!", обърна се задочно Петков към тях.

Той се закле, че няма да допусне въпросите за властта да изместят реформите, дори ако се наложи да се ходи на нови и нови избори. "Да, ще прекарваме пак хиляди часове с вас, да си говорим, в спорове. Когато ви кажем, че няма да се наведем, няма да кажем, че управлението е по-важно от реформите, повярвайте ни. Ще отидем на 10 избора, ако трябва, но няма да се предадем!", закани се Петков, отново по адрес на Борисов и Пеевски. За отбелязване е, че на последната си среща с президента Румен Радев, бившият премиер помоли държавния глава да насрочи парламентарните и европейските избори заедно, за да се спестят пари. Сега обаче беше готов за още много избори, без да споменава цената им за данъкоплатците.

По-голямата част от времето Петков прекара в разказ за партията. Началото й той умилително описа с първия им брифинг, на който зад гърбовете им се виждали плюшени играчки. Това според него е била първата версия на "Промяната". Сега, обясни бившият премиер, е дошло времето на втората версия. "Вече сме армия на промяната, а не само клуб по интереси, който се надява да направи промяна", обяви той.

Дясно единство

Делегатите на събранието бяха приветствани от Христо Иванов и Атанас Атанасов - двама от лидерите на "Демократична България", с която ПП е в коалиция.

Иванов засипа с похвали Николай Денков за това, че е застанал в центъра на "невъзможната формула" за управление с ГЕРБ и така е проявил "целенасоченост, твърдост, устойчивост и диалогичност". "Ако не беше той, тази формула изобщо нямаше да тръгне", смята Иванов. Той предупреди колегите си от ПП, че "срещу нас е моделът на едноличните решения", но в същото време прогнозира, че "вероятно отново ще се наложи да говорим с хора извън нашата коалиция".

"Ние сме представители на една и съща общност – тази, която иска европейския и евроатлантическия път на развитие. Създадохме един общ отбор", включи се Атанасов. Той настоя, че бъдещото служебно правителство не трябва да включва Калин Стоянов - вътрешният министър в оставка, тъй като го смята за пристрастен. "Ако българските граждани искат промени, трябва да ни осигурят властта, трябва ПП-ДБ да бъде първа политическа сила", обяви Атанасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    123
    Кривоустия, сега е готов на избори без край, но на последните избори направи коалиция с герб и дпс. Сега обаче иска същите гласове за да прави избори без край. Боклук мръсни.
  • 4
    3
    dgd
    #КОЙ? Голямо сваляне го свалят Бойко. 15 години вече е на власт. Пламен дето се запали февруари 2013 сигурно се върти в гроба, и дано. #КОЙ? Орешарски - политическа проститутка, кандидат за кмет от СДС, после премиер на БСП. В случай, че не си разбрал - комунягите лузъри са в БСП, а комунягите капиталисти в ГЕРБ. В СДС, ДБ, ПП са комунягите на които им плащат от чужбина. #КОЙ? като стана дума за #КОЙ, шиши управлява от година и не виждам да има голям проблем в държавата; направо цъфтим. Ако го бяхте оставили да стане шеф на ДАНС 2013-та сега България щеше да е рая на земята.
  • -5
    2
    хаха
    умните и красивите да не са се появили с ПП бе, умник? Тия умни и красиви дето все са ви на устата, три пъти свалят с масови протести Орешарски и Бойко, отпреди ПП и ДБ да са замислени даже. В момента в който умните и красивите (по ваши думи) успяха да се обединят в партии доста се уплашихте. Създадохте трол ферми, инвестирахте в медии, доста се напънахте да ги очерните и пак успяха да влязат във властта. И да избягат на островите тия новите "звезди", умните и красивите ще са все още тук и все така ще ви свалят мафиотските сглобки (Орешарски? Пеевски? Бойко? Курнела?). Бързо забравяте....за няма и 3 години откак са се появили ПП се опитвате да прехвърлите всички негативи от прехода на тях. Те може да не са най-доброто, на на тоя етап по-добре на хоризонта не се вижда. И само не ми говорете за копейката като алтернатива, дето завалийката влезе в парламента с обещанието да дари партийната субсидия, пък след като влезе набързо забрави обещанието си и построи фамилна къща на морето с народни пари.
  • 6
    1
    dgd
    За неразбралите. ДПС + ГЕРБ са успели да убедят американското посолство, че досадните им проекти са нефелни и ненужни; Пеевски и Борисов ще са послушни и няма да искат лодки и платноходки в Черно Море, а ще правят каквото им се нареди - както ПП-ДБ. петков сега разиграва някакъв цирк - както каза в записа - 7 % - толкова са им силите, толкова са умните и красивите; другото е избирателна активност - от 7 % може да се получат 15%, може 25%, може и 40% - макар че ако ПП има 40 % това значи, че ГЕРБ имат 60 %. Тука разбира се пак се връщаме на записа и въпроса на младия партиен активист - ВИЕ КАТО СЕ ВЪРНЕТЕ НА ОСТРОВИТЕ НИЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?. Ами как какво - ще продулжите да умнеете и да хубавеете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари