Знаете ли защо постоянно сте гладни?

0
4 причини – Защо сте постоянно гладни
4 причини – Защо сте постоянно гладни

Изминали са едва 3 часа от последното ви хранене, а вие изпитвате вече нечовешки глад? Знаете ли на какво се дължи това? Различни могат да бъдат причините за постоянното ви огладняване, но тук ще се спрем на основните източници.

1. Може да имате бърз метаболизъм

Някой хора са родени с късмет, благодарение на генетиката. Други са грижат усърдно като постоянно имат физическо натоварване, за което им е нужно „гориво“. Метаболизмът и глада са свързани. Колкото по-бърз е метаболизмът на тялото, толкова по-голяма нужда ще имате от храна, за да задоволявате нуждите от хранителни вещества за организма.

Така хората с бърз метаболизъм могат да изгаря от 100 до 400 калории на ден повече в сравнение с останалите, което обяснява и допълнителния прием на храна през деня.

2. Ядете повече рафинирани храни

Преработените храни ви засищат само временно, а след като мине ефектът вие сте дори още по-гладни от преди. Такива продукти са белят хляб, различни сладки изкушения с голямо съдържание на захар, мазните храни и дори различни видове сокове.

Едно проучване на публикувано в International Journal разкрива, че високото съдържание на мазнини и захар в храната повлияват на психичното състояние на човек. На тях се дължат различни депресивни състояния както и преяждането.

Рафинираната захар има престрастяващ ефект върху мозъка. Организмът я приема за награда и се стреми да си я набавя непрекъснато, а това обяснява и постоянното чувство на глад.

3. Имате проблеми с хормоните

Най-честата причина за постоянната ви нужда от храна е проблем с щитовидната жлеза. Когато има свръхпроизводство на хормони, жизнените функции на организма се ускоряват, за което е необходимо и повече енергия.

А как ще си я набавите по друг начин освен с храна? Желателно е да проверявате профилактично състоянието на щитовидната си жлеза с едно просто изследване на хормоните в кръвта. Така, ако има някакъв проблем ще можете да реагирате бързо и да предотвратите последствията.

4. Вие бъркате глада с апетита

Гладът е физиологично състояние на организма. То се свързва с различни симптоми като чревни контракции, които водят до характерното „бълбукане“ на червата. Апетитът е нещо съвсем различно. То по-скоро е психологическо състояние и се свързва с вашето желание да консумирате определена храна.

Сигурно сте чували не един път израза, пък и вие самите сте го употребявали, „Прияде ми се ….“. Съжалявам, че ще ви разочароваме, но тук не става въпрос за глад в истинския му смисъл. По-скоро искате да си угодите или да извините желанието си да ядете постоянно. Преди да консумирате каквото и да е било е добре да се замислите дали наистина сте гладни.

Източник: Holesterol.eu
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари