За какво харчи парите си Илон Мъск?

1
Четвъртият по богатство в света има големи инвестиции в имоти, които обаче започна да разпродава
Четвъртият по богатство в света има големи инвестиции в имоти, които обаче започна да разпродава

Нетното богатство на Илон Мъск расте през 2020 г., след като цената на акциите на Tesla се увеличи почти четири пъти от началото на годината, пише CNBC, цитиран от Investor.bg

Мъск притежава около 20% от книжата на Tesla – дял, който е на стойност над 50 млрд. долара, твърди компанията за пазарни проучвания Wealth-X. Нетното богатство на Мъск според същата компания възлиза на 66,7 млрд. долара. Останалата част от нетното състояние на предприемача включва дял в частния космически стартъп SpaceX, който Wealth-X оценява на 15,3 млрд. долара, както и средства в брой и други притежания, включително имоти за милиарди долари.

Милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla е и главен изпълнителен директор на SpaceX, както и основател на The Boring Company. Той се изкачи нагоре в класацията на милиардерите благодарение на ръста на цената на акциите на Tesla. Сега той се нарежда на четвърто място в Bloomberg Billionaires Index. Това е значително постижение за Мъск, който през май миналата година беше на 46 място в същата класация.

Как точно харчи Мъск богатството си?

Имоти

Когато не се занимава с управлението на няколко компании, Мъск е особено активен на пазара на недвижими имоти. След като в началото на май той написа в Туитър, че планира да разпродаде всичките си физически притежания и „да не притежава къща“, няколко имота, собственост на милиардера, достигнаха до пазара, включително огромно имение в Хилсбороу, Калифорния – скъпа локация в района на Сан Франциско. Имотът, който включва имение в средиземноморски стил с 10 спални, построено през 1916 г., беше с цена от близо 35 млрд. долара.

Според Wall Street Journal през юни Мъск е продал имение със седем спални в Бел Еър, Лос Анджелис, за 29 млрд. долара. Купувачът е китайският технологичен милиардер и главен изпълнителен директор на NetEase.com Уилям Динг.

На база на оценката на активите на Мъск, направена от Wealth-X, милиардерът все още притежава поне четири имота в района на Лос Анджелис, които струват поне 40 млн. долара взети заедно.

Филантропия

През 2012 г. Мъск се присъедини към личности като Уорън Бъфет и Бил Гейтс, които подписаха The Giving Pledge – обещание да дадат по-голямата част от богатството си за благотворителни каузи през своя живот.

През 2015 г. Мъск дари 10 млн. долара на Future of Life Institute, който има за цел да се увеи, че технологията за изкуствен интелект е „в полза на човечеството“. А през 2016 г. се твърди, че е дарил акции на Tesla на стойност 255 млн. долара на собствената си благотворителна фондация – Musk Foundation.

Важно е да отбележим, че разследване на The Guardian от 2019 г. разкри, че макар Musk Foundation да е дарила милиони долари на близо 160 благотворителни организации за близо две десетилетия, тя е дала пари и на училищата, където са учили децата на Мъск, на благотворителна организация, управлявана от брата на Мъск и за скулптура, за която се твърди, че е била запалена на фестивала Burning Man през 2013 г.

През 2018 г. Bloomberg писа, че Мъск е направил анонимни дарения за над 6 млн. долара на групата за опазване на околната среда Sierra Club. Мъск е помолил групата да публикува тези дарения, за да отговори на критиките след даренията си за над 88 хил. долара на републикански политици по същото време.

Коли

Не е изненадващо, че главният изпълнителен директор на компания за електромобили притежава няколко интересни превозни средства. На търг на Sotheby’s през 2013 г. Мъск плати близо 1 млн. долара за рядка спортна кола Lotus Esprit от 1976 г., която е била използвана по време на снимките на филма за Джеймс Бонд „Шпионинът, който ме обичаше“. Във филма спортната кола се превръщаше в подводница.

Колекцията от коли на Мъск включва и Ford Motel T от 1920 г., която по думите му е подарък от приятел, както Jaguar Series 1 1967 E-type Roadster. През 2017 г. Мъск заяви, че тези две коли са единствените бензинови, които притежава, въпреки че преди е имал всичко – от BMW 320i ot 1978 г. (първата му кола) до McLaren F1, рядка спортна кола, която Мъск твърди, че е разбил през 2000г., след като я е купил за 1 млн. долара.

През юли 2019 г. Мъск написа в Twitter, че кара предимно Tesla Model S Performance. Милиардерът е забелязван и да кара новия Cybertruck на компанията в Южна Калифорния.

Инвестиции

В миналото Мъск е казвал, че обичайно инвестира пари само в собствените си компании. През 2018 г. той е допринесъл за около 90% от сумата от 112,5 млн.долара, набрани тази година от неговата The Boring Company, пише The New York Times

Въпреки това в последните години той инвестира необявени суми в технологични компании, като стартъпа за изкуствен интелект DeepMind и невротехнологичния стартъп NeuroVigil.

През 2015 г. Мъск и други предприемачи дадоха 1 млрд. долара, за да финансират лабораторията за изследвания OpenAI.

Всичко останало

Wealth-X твърди, че Мъск притежава и опции в Tesla за 950 хил. долара, които заедно с дела му от над 50 мрлд. долара в компанията, съставляват над 76% от общото му нетно богатство.

Междувременно SpaceX на Мъск, която Welath-X оценява на 15,3 млрд. долара, съставлява около 23% от нетното му състояние. Частната компания за космически начинания наскоро влезе в историята с първото си изстрелване на астронавти от НАСА в космоса.

Мъск разполага и с близо 600 млн. долара „постъпления от предишни заплати, бонуси, инвестиции, дивиденти и сделки с акции“, твърдят от Wealth-X.

Предприемачът е известен с това, че не приема заплата като главен изпълнителен директор на Tesla. Въпреки това през май той получи първия си пакет плащания, който акционерите на Tesla одобриха през 2018 г.

Това даде на Мъск допълнителни 1,7 млн. акции в Tesla ( по това време на стойност над 700 млн. долара, които сега са над 3,2 млрд. долара на база на цената на акциите от вторник). Този пакет в крайна сметка може да донесе над 55 млрд. долара на Мъск за 10 години, ако Tesla постигне финансовите цели до 2028 г., включително да достигне пазарна капитализация от 650 млрд. долара. Сегашната оценка на компанията е 350 млрд. долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари