Русия въвежда банкови санкции срещу България

0
Сделките на клиенти от новия „черен списък“ се разглеждат като „съмнителни“
Сделките на клиенти от новия „черен списък“ се разглеждат като „съмнителни“

Руските банки вече са длъжни да съобщават за всички операции на клиенти, които са граждани на посочените страни, съобщават „Известия“, цитирани от вестник "Сега".

Страните са избрани на принцип: „поддържащи санкциите срещу Русия, поддържащи тероризма или несправящи се с корупцията“.

Банките трябва незабавно да съобщават в агенция „Росфинмониторинг“ за операции на клиенти от 41 страни: САЩ, Канада, ЕС (28 европейски държави, вкл. България), Австралия, Норвегия, Иран, Сирия, Судан, Нова Зеландия, Аржентина, Мексико, Швейцария, Северна Корея и Ямайка. Ако някоя банка пренебрегне изискването за информиране, рискува отнемане на лиценза.

Сделките на клиенти от новия „черен списък“ се разглеждат като „съмнителни“ и не се препоръчват за извършване от банките.

Според изискването на „Росфинмониторинг“, банките при обслужване на клиент трябва да си изяснят дали той принадлежи към черния списък.

Списъкът, според близък до ведомството източник, е нов, и е направен „в съответствие с текущата политическа и икономическа ситуация в света и Русия“.

Списъкът е съставен на принципа: страни, срещу които РФ е предприела санкции в отговор на техни санкции; страни, които поддържат тероризма; страни, които не провеждат борба с корупцията; страни, които допускат търговията с наркотици.
В писмото е указано какво се разбира под „санкционни страни“ – тези, срещу които Русия е въвела специални икономически мерки.

Мерките включват: спиране на съвместни програми в сферата на икономиката; прекратяване ни икономическата помощ и военното сътрудничество; ограничаване или пълна забрана на финансови транзакции; ограничаване или забрана на външноикономически операции; спиране на действието на международни търговски договори; промяна на митата; забрана за ползване на руски пристанища и въздушното пространство на Русия; ограничаване на туризма; забрана на научно сътрудничество.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари