Убиха трима испански туристи в афганистанския град Бамиан

0
Засега никой не е поел отговорност за извършената късно снощи атака
Засега никой не е поел отговорност за извършената късно снощи атака

Засега никой не е поел отговорност за извършената късно снощи атака

Няколко въоръжени лица застреляха снощи най-малко шестима души в Централен Афганистан, включително трима чужди граждани, съобщи говорител на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Испанското Министерство на външните работи потвърди, че при нападението са загинали трима испански граждани, а най-малко един е ранен. Премиерът Педро Санчес заяви в публикация в социалната мрежа "Екс", че те са били туристи, и добави, че е "потресен" от новината.

На мястото са арестувани четирима души. Бамиан е притегателен район за туристи. Води се разследване, каза представителят на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес. Засега никой не е поел отговорност за извършената късно снощи атака.

Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани. Той не разкри повече подробности, нито националността на чужденците.

Талибаните взеха властта в Афганистан през август 2021 г., докато САЩ и НАТО се намираха в последните седмици от изтеглянето си оттам след 20-годишна война.

За нападението най-вероятно ще бъде обвинено афганистанското разклонение на групировката "Ислямска държава", която е противник на талибаните, отбелязва Асошиейтед прес. Бойците на "Ислямска държава" извършиха десетки нападения срещу училища, болници, джамии и райони, населени с представители на шиитското малцинство.

Провинция Бамиан е може би най-известна с двете огромни статуи на Буда, изсечени в скала между 4. и 6. век, които талибаните разрушиха в началото на 2001 г. по призив на Ал Кайда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Грешка
    Талибаните не са взели никаква власт в Афганистан.Американците им я върнаха като им оставиха в дар принесен хиляди единици стрелково оръжие,боеприпаси,летателни машини,ракети,артилерия,бронирана техника и какво ли не.В Кабул влязоха словом и цифром около хиляда талибана,я има,я няма.Оставиха им Апачи,Блек Хоук,Бронетехника,Брадлита и каквото се сети човек.Задната мисъл: Да съдействат чрез диверсионни действия и нахлуване в граничните територии на Русия в случай на команда с цел разбиване на съсредоточени руски военни сили и подразделения от западната граница и военни окръзи.Цел: Дестабилизиране на отбранителните сили на Русия по един бъдещ западен фронт,но сметките се объркаха с неуспеха за преврат в Казахстан.Фронта е налице вече,но сметката не излиза никак нещо.Руснаците предвидиха тези бъдещи "маневри" ,нали си имат работа с кравари,а не със суворовци.... :-)))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари