Експерт: България ще трябва да връща голяма част от внесените от "Лукойл" пари

21
Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол, така и на горива, каза Мартин Владимиров
Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол, така и на горива, каза Мартин Владимиров

Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол, така и на горива, каза Мартин Владимиров

Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол, така и на горива. У нас има множество складове за съхранение, които имат вместимост от над 3 месеца и са пълни догоре. Това заяви за "Твоят ден" по NOVA Мартин Владимиров, енергиен експерт от ЦИД.

"Дори при рязко спиране на работата на рафинерията, има достатъчно количества за подсигуряване на местното потребление. Бързо може да се премине и на алтернативен суров нефт. Най-лесно може да го направи "Лукойл", но ако откаже, държавата може да поеме контрол и да договори за месец алтернативни количества. За този период има подсигурени запаси", заяви той. И допълни, че "Лукойл" преговаря за продажбата си през последната година.

"Най-опасният вариант е придобиване от държавната азерска компания SOCAR, защото тя "пере" руски нефт в Турция. Преработката му става срещу заем от над 1 млрд. долара от страна на собствениците на нашата рафинерия. Това би значело суапова сделка между Русия и Азербайджан", смята експертът.

По думите му е добра новина, че се върви към по-ранна отмяна на дерогацията и забрана на горива от руски петрол. "Дяволът е скрит в детайлите - докато не видя финалната версия на закона, няма да се успокоя. Доколкото чувам обаче, ще има изключения за няколко петролопродукти, които "Лукойл" ще продължи да изнася от 1 януари до 1 март. Това ще донесе допълнителни около 500 млн. долара за тези три месеца. Не съм сигурен защо трябва да има изключения. Инвентаризацията на горивата, за да бъдат преработени останалите количества, също е опит за допълнителна печалба за Русия", коментира Владимиров.

Според него има огромна пробойна в санкционния режим на ЕС. "Санкциите срещу Русия не работят. От една страна пълним хазната на Кремъл. От началото на дерогацията досега, сме генерирали 1,5 млрд. долара данъчни приходи, това са 3% от общите приходи от продажбата на руски петрол. "Лукойл" е внесла авансово 600 млн. лева, догодина ще трябва да ги върнем в голямата си част. Печалбата, върху които са платени авансовите данъци, ще бъде елиминирана когато приключи финансовата година. Тя се генерираше от разликата ниската цена на руския петрол и високата стойност на алтернативните количества. При паритет на различните суровини, печалбата изчезва или се намалява чувствително", обясни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    ИМПИЙЧМЪНТ !
    Падналата маса на България в подкрепа на руските терористи.
  • 1
    8
    Стоичков
    Като чета коментарите,няма какво да се коментира. Пълна погнуса от това момче.
  • 5
    7
    Владимир
    Ние доказахме и доказваме че сме най глупавите !
  • 15
    6
    Альоша шпагина
    Смачканяк от къде те извади майка ти бе!?И да запомниш едно: евреите за пари и майка си ще продадат,руснака обаче не забравя!!!
  • 13
    5
    Фена на ППиДайБ...
    ''Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол, така и на горива. У нас има множество складове за съхранение, които имат вместимост от над 3 месеца и са пълни догоре.''"Дори при рязко спиране на работата на рафинерията, има достатъчно количества за подсигуряване на местното потребление. Бързо може да се премине и на алтернативен суров нефт. "... Чекай, чекай. Тоест за 3 месеца всичко ще се организира?! Нови доставчици със същото КОЛИЧЕСТВО, на същите ЦЕНИ, със същия КАПАЦИТЕТ на ПОДАВАНЕ...Ае, нещо не ти вервам брат....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари